Gezondheid

Overgroot deel van Nederlanders wil dat strandwacht betaald beroep wordt

Een overgrote meerderheid van de Nederlanders vindt dat strandwacht een betaald beroep moet worden. Dat blijkt uit onderzoek van Wat vindt Nederland onder ruim 3.000 mensen. Veel medewerkers zijn vrijwilligers, maar afgelopen weekend werd tragisch duidelijk dat zij onmisbaar zijn op het strand en in het water.

Ze moesten met het tropische weer flink aan de bak, de mannen en vrouwen van de reddingsbrigade. Afgelopen weekend ging het namelijk meerdere keren gruwelijk mis op de Nederlandse stranden. Met maar liefst vier drenkelingen die de de dood vonden was er sprake van een zwarte zondag op de stranden. Maandag overleed een zwemmer in een Rotterdamse plas.

Lees ook: Zwarte dag met vier doden aan Hollandse kust: ‘Zo extreem heb ik het nooit meegemaakt’

Vrijwillig of betaald?

Langs de hele Hollandse kust, van Hoek van Holland tot aan Den Helder, werd de rode vlag gehesen. Dat houdt in dat het sterk wordt afgeraden om in zee te zwemmen. Toch sloegen sommige badgasten dat advies in de wind. Uiteindelijk moesten de strandwachten honderden keren uitrukken voor zwemmers die in nood raakten.

De reddingsbrigade, die stevig leunt op vrijwilligers, kon vaak op tijd aanwezig zijn op het water, maar door de drukte op de stranden werden zij wel vaak in hun reddingswerk belemmerd. Verdienen zij daarom allemaal niet een beloning aan het eind van de maand voor hun belangrijke arbeid?

Lees ook: Drama op Rotterdams strand: zwemmer overleden en kindje (7) na kwartier uit water gehaald

Ja, zegt een overgrote meerderheid van de deelnemers aan Wat Vindt Nederland. Maar liefst 91 procent van de ondervraagden is het eens met de stelling dat de strandwacht in plaats van vrijwilligerswerk een betaald beroep moet worden.

Betekenis van de vlaggen

We vroegen het panel tevens of zij weten wat de verschillende vlaggen op het strand betekenen. Daar schort het nog wel aan, zo blijkt. Bijna één derde van de Nederlanders geeft aan eigenlijk geen idee te hebben wat er exact met het hijsen van bijvoorbeeld een rode of gele vlag bedoeld wordt.

Lees ook: Zwarte zondag op het strand: waarom raakten zoveel zwemmers in de problemen?

Tegelijkertijd geeft 47 procent van de ondervraagden aan dat zij altijd op de vlagsignalen letten als ze willen gaan zwemmen. 8 procent zegt op het gedrag van andere badgasten te letten, terwijl 4 procent aangeeft gewoon meteen het water in te duiken. Opvallend: bijna vier op de tien zegt helemaal niet te gaan zwemmen in zee.

Wat vindt Nederland is het opiniepanel van Hart van Nederland. Het panel bestaat op dit moment uit 35.000 leden. Per onderzoek wordt een deel van het panel uitgenodigd. Dat gebeurt op basis van de kenmerken van de deelnemers, zoals politieke voorkeur, geslacht, woonplaats, leeftijd. Alle onderzoeken vinden plaats onder begeleiding van opiniepeiler Maurice de Hond.