112

Zwarte dag met vier doden aan Hollandse kust: 'Zo extreem heb ik het nooit meegemaakt'

Zondag zijn er vier mensen verdronken nadat zij verkoeling zochten in de zee. De zwemmers werden allemaal nog gereanimeerd maar hulp mocht niet meer baten. “Een intrieste, zwarte dag,” aldus Veiligheidsregio Kennemerland.

Aan het begin van de middag werd een 28-jarige man uit het water gehaald. Een paar uur later werd een 24-jarige man uit het water gered. Later op de avond meldt Veiligheidsregio Kennemerland tegen Hart van Nederland dat er nog een persoon is overleden. Die werd uit het water gehaald bij Zandvoort. Hulpdiensten hebben alle slachtoffers nog geprobeerd te redden maar reanimatie en hulp mocht niet baten. In de avond bij Wijk aan Zee werd er nog een persoon uit het water gehaald. Ook hier mocht reanimatie niet meer baten.

Vier slachtoffers

Het eerste slachtoffer was gaan zwemmen bij het Zuiderstrand. Rond 13.00 uur kwam de man in de problemen en werd hij door de Reddingsbrigade uit het water gered en gereanimeerd. Hij werd naar het ziekenhuis vervoerd, maar overleed onderweg. Het is nog onduidelijk waar de man vandaan komt.

Een paar uur later rond 16.30 uur moest de Reddingsbrigade opnieuw een persoon uit het water halen. Het gaat om een 24-jarige man, zonder vaste woon- of verblijfplaats. Ook hij werd gereanimeerd. Ook hij overleed onderweg naar het ziekenhuis.

Later op de avond werd werd nog een persoon uit het water gehaald bij Zandvoort. Volgens omstanders zou het gaan om een jongen van tussen de 14 en 16 jaar oud. Het slachtoffer werd op het strand gereanimeerd maar overleed later alsnog.

In de avond werd rond 20.30 uur op het strand van Wijk aan Zee nog een persoon uit het water gehaald. Er werd nog een poging gedaan om het slachtoffer te reanimeren, maar ook hier mocht hulp niet baten.

Tekort aan ambulances

De reddingsbrigade in Den Haag heeft het zondag erg druk. Er zijn al 120 mensen uit zee gehaald, zo meldt de reddingsbrigade aan Hart van Nederland. Voor zondagavond is voor vrijwel de hele kust in Noord- en Zuid-Holland de rode vlag gehesen. De boodschap: Ga niet zwemmen, de zee is gevaarlijk en kan onvoorspelbaar zijn. Ook werd er een NL-Alert verstuurd om mensen te waarschuwen voor de sterke stroming.

Door de grote hoeveelheid meldingen ontstaat er een tekort aan ambulances aan de Hollandse kust. Hierdoor kan er een langere aanrijdtijd ontstaan voor de rest van de twee provincies. Volgens Veiligheidsregio Kennemerland is de krapte snel opgevangen door de meldkamers. “We hebben ambulances uit andere regio’s ingezet, en geschoven met diensten. Mede hierdoor is de rode vlag gehesen op de stranden.”

Lees ook: Scheveningen hijst rode vlag, tientallen mensen uit zee gered

‘Een zwarte dag, echt heel erg’

De woordvoerder van de Veiligheidsregio Kennemerland heeft in 17 jaar nog niet zo’n dag als deze meegemaakt. “Het is echt een zwarte dag, echt heel erg. Een in- en intrieste dag, zo extreem heb ik het nog niet meegemaakt,” vertelt zegsvrouw Saskia van Egmond aan Hart van Nederland.

De afgelopen dagen zijn meerdere mensen verdronken of bijna verdronken in Nederland. Vorige week verdronk de Poolse Marcin nadat hij drie kinderen uit het water redde bij het Noord-Hollandse Julianadorp. Afgelopen zaterdag kon een vrouw op het nippertje worden gered in Oss nadat zij minuten lang onder water bleef.