Dieren

Coronacrisis desastreus voor Stichting AAP: 'Er zullen dieren sterven'

Ook bij Stichting AAP zijn er grote zorgen over het coronavirus. Om het hoofd boven water te kunnen houden, strijdt de stichting voor een plek op de lijst met ‘cruciale beroepen’. Alleen dan is er in deze coronacrisis hoop voor de dieren.

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over het coronavirus

De vrijwilligers van Stichting AAP kunnen het nauwelijks nog bijbenen, de zorg voor apen en andere exotische zoogdieren. “Wij hebben mensen die ziek thuis zijn, mensen die niet naar werk toe komen omdat er iemand thuis snottert of koorts heeft”, vertelt directeur David van Gennep tegen Hart van Nederland.

“En er zijn ook vrijwilligers die voor hun kinderen moeten zorgen, omdat die niet naar school kunnen.” De verzorgers die nog wel kunnen komen, werken ‘bijna het klokje rond’ om de dieren te voeren en te onderhouden.

Cruciaal beroep

Een plek op de lijst met cruciale beroepen, moet uitkomst bieden voor de stichting die dieren in nood opvangt. Ouders met cruciale beroepen kunnen tijdens de coronacrisis hun kinderen bij een noodopvang onderbrengen. Zorgpersoneel, leerkrachten en politieagenten mogen dat al. Daardoor zouden extra handjes beschikbaar komen in het dierenverblijf.

Lees ook: Kinderen van onze helden kunnen in 24/7 terecht bij deze opvang

Volgens Van Gennep verdienen de dierenverzorgers een plek op de lijst. “Stel je voor dat de olifanten naar buiten moeten worden gelaten door iemand die daar geen ervaring mee heeft. Of dat dieren die een besmettingsgevaar opleveren verzorgd moeten worden door mensen die niet goed weten hoe ze met virussen om moeten gaan. Dan ontstaat er niet alleen voor de dieren een gevaarlijke situatie, maar ook voor de mensen.”

Uitzonderingspositie in coronacrisis

Stichting AAP heeft al contact met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. “Zij hebben aangegeven goed te snappen in wat voor lastige situatie wij zijn gekomen. En dat zij willen knokken voor een uitzonderingspositie voor ons”, aldus Van Gennep.

Lees ook: Circus Renz in problemen door coronacrisis: ‘Dieren hebben bijna geen eten meer’

Toch is de uitzonderingspositie nog niet zonder meer geregeld. In Den Haag hebben ze het op dit moment namelijk behoorlijk druk. “Ik snap dat ook wel, maar dat betekent dat het op dit moment nog geen prioriteit heeft gekregen. Het is dus nog even afwachten en tot die tijd blijft het heel spannend.”

‘Er gaan dieren sterven’

Van Gennep benadrukt nog maar eens waarom het zo belangrijk is dat Stichting AAP hulp krijgt in deze zware tijden. “Op dit moment is er bij ons een totale stilstand. We kunnen geen dieren binnen laten komen en ook geen dieren weg laten gaan. Dat betekent dus ook dat er dieren in de knel gaan komen. Er gaan dieren sterven, dat is 100 procent zeker.”