Dieren

Minister Schouten gaat in gesprek met experts over veevoerplannen

Minister Carola Schouten van Landbouw gaat met experts en veeartsen praten over eventuele gezondheidseffecten van haar stikstofplannen. Ze wil dat er veevoer met minder ruw eiwit erin gebruikt gaat worden, maar boeren zien dat niet zitten.

Donderdagavond voeren boze boeren actie bij Lelystad Airport, hier lees je daar meer over.

De bewindsvrouw schrijft donderdag aan de Tweede Kamer dat er zijn genoeg aanwijzingen zijn dat de maatregel geen negatief effect heeft op de gezondheid van de dieren. “Maar wegens de maatschappelijke onrust en de boerenprotesten” vraagt Schouten nu toch om extra advies.

Lees ook: Minister Schouten blaast werkbezoek af vanwege boerenprotest

‘Meer eiwit dan nodig’

“In de melkveehouderij wordt over het algemeen meer eiwit gevoerd dan nodig is”, stelt de minister. “Het teveel aan eiwit wordt niet opgenomen door het dier, maar in de vorm van ammoniak uitgestoten.” Volgens haar wordt dat “in de sector en in de wetenschap breed onderschreven”.

Schouten laat zich ook adviseren over de vraag of het dierenwelzijn voldoende is gewaarborgd. Ze is hiervoor onder meer in gesprek met de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde.

Alternatief plan

De veevoerplannen waren voor de boeren aanleiding om vorige week donderdag spontaan naar het Binnenhof te trekken. De Tweede Kamer was op dat moment bezig aan de laatste debatten voor het zomerreces. Sindsdien is er op meerdere plekken actiegevoerd, onder andere bij distributiecentra van supermarkten en bij Schiphol en Lelystad Airport.

Lees ook: Boeren doen weer aangifte tegen minister Schouten om dierenmishandeling

Regeringspartijen VVD en CDA drongen er bij de minister op aan om ook serieus te kijken naar een alternatief plan van de boeren. Dat plan wordt doorgerekend door het Planbureau voor de Leefomgeving, de uitkomst daarvan wordt eind augustus verwacht. Schouten zal de doorrekening en de uitkomst van haar gesprekken met experts vervolgens delen met de Kamer.

Redactie/ANP