Een woordvoerder van haar ministerie bevestigt dat Schouten het bezoek na een negatief advies heeft moeten afblazen. Ze was al op een locatie geweest, maar onderweg naar het tweede deel van het werkbezoek waren boeren met trekkers op de weg. Op Twitter zegt de politie Zeeland dat “werd gevreesd dat het bezoek niet ordentelijk zou verlopen” omdat er een groep boeren aanwezig was.

Protesten door hele land

Boze boeren demonstreren in tal van plekken in Nederland tegen het plan van Schouten om veevoer met minder ruw eiwit te verplichten. Dat verlaagt de stikstofuitstoot, maar boeren zijn het er niet mee eens dat dit vanuit de politiek wordt opgelegd. Volgens het ministerie gaat het om een tijdelijke maatregel die nodig is om de woningbouw vlot te trekken.

In het noorden van het land is het tot 13 juli verboden om met trekkers en andere voertuigen te demonstreren op de openbare weg. Bij een actie in Drenthe werden woensdag zo’n vijftig mensen opgepakt. Volgens de boeren zelf waren er onder de arrestanten ook kinderen. De actievoerders krijgen een fikse boete.

Lees ook: Opgepakte boer: ‘Iedereen bij mijn bedrijf is opgepakt, ook de kinderen’

Het werkbezoek aan het Zeeuwse Kamperland van de minister stond woensdag in het teken van natuur en droogte. Ministers leggen werkbezoeken af op dagen dat ze bijvoorbeeld niet met de Kamer in debat zijn. Dat doen we om te leren over ervaringen van Nederlanders die te maken hebben met hun vakgebied.

‘Belangrijk om andere dossiers te bespreken’

Land- en tuinbouworganisatie LTO baalt dat het werkbezoek is afgeblazen door boerenblokkades. Akkerbouwers die oplossingen hebben bedacht voor het tekort aan zoet water, zouden juist met Schouten in gesprek gaan over deze problematiek. “Helaas kunnen we niet alles ondervangen”, zegt Wim Bens, waarnemend voorzitter van de organisatie.

Lees ook: Arrestaties en boetes na boerendemonstratie Wijster

Over de schade die de droogte van de afgelopen maanden heeft aangebracht, wilden de akkerbouwers juist praten met Schouten. “Het is belangrijk om zulke dingen met een minister te bespreken”, aldus Bens. “Dat er op het stikstofdossier grote onvrede is, zou niet tot gevolg moeten hebben dat we op andere dossiers niet in gesprek kunnen.”

Minister Schouten komt waarschijnlijk later vandaag nog met een schriftelijke verklaring.

ANP/Redactie