Politiek

Opgepakte boer: 'Iedereen bij mijn bedrijf is opgepakt, ook de kinderen'

Bij de boerenprotesten in het Drentse Wijster zijn vanmorgen vijftig mensen opgepakt. Een van hen is de eigenaar van het loonbedrijf waar de boeren zich verzamelden, nadat ze eerst afvalverwerker Attero hadden bezet.

“Ik zit nu zelf ook op het bureau. Alle mensen die bij mijn bedrijf rondliepen zijn opgepakt, inclusief kinderen van een jaar of twaalf”, vertelt de eigenaar aan Hart van Nederland. De arrestanten zitten nu op het politiebureau in Assen. Volgens de opgepakte boer zijn er in elk geval een stuk of drie à vier kinderen meegenomen.

De politie bevestigt dat er minderjarigen zijn meegenomen naar het bureau, maar kan niet zeggen om hoeveel kinderen het gaat en hoe oud ze zijn.

Hamburgers eten

De boeren verzamelden zich rond negen uur op het terrein van het loonbedrijf in Wijster. “Ze hadden een pauze ingelast en waren bij ons hamburgers aan het eten. Maar toen greep de ME in en kwamen hier met een compleet arrestatieteam. Toen dachten we: dit is wel serieus.”

Lees ook: Arrestaties en boetes na boerendemonstratie Wijster

Iedereen is meegenomen, ook mensen die niet bij de actie betrokken waren.  Mijn vrouw is hier ook. Ze was buiten de paarden aan het voeren, maar ze hebben haar ook meegenomen”, vertelt de eigenaar van het loonbedrijf in Wijster.

Hij zit nu samen met de andere opgepakte mensen vast. Ze wachten op wat komen gaat. “Ik weet niet hoe ze zo’n hok noemen. Als ik naar boven kijk, zie ik de lucht. Maar om heen zie ik allemaal ijzer. Stuk voor stuk halen ze ons eruit en dan zien we het wel. Ze zullen wel wat vragen te stellen hebben, ik weet het ook niet.”

Actie al gepland

Een andere boer, die ook is opgepakt, vertelt aan Hart van Nederland dat de blokkade bij afvalverwerker Attero vanmorgen om half vijf begon. De actie stond al een paar dagen gepland. “We hebben gezegd: we pakken de grootste stikstofuitstoter van Drenthe aan. We willen niet langer aan snelwegblokkades toen en op die manier burgers dwarszitten.”

Als de boeren merken dat er ME in burger rondloopt, besluiten ze de blokkade af te blazen. Ze hebben dan hun statement ook wel gemaakt, vinden ze. Daarna vertrekken de boeren richting een loonbedrijf in de buurt, om nog even samen te komen.

Lees ook: Amsterdammers hebben duidelijk minder sympathie voor boze boeren dan Friezen

“Toen kwam de ME daar en werd alles omsingeld. Er vloog een drone boven. Het was net alsof we heel grote criminelen waren”, zegt de opgepakte boer. Het verrast de actievoerders, omdat ze niet hadden verwacht dat de instanties zouden ingrijpen op privé-terrein. Ze worden vervolgens meegenomen naar het politiebureau in de Drentse provinciehoofdstad.

Hok van 4,5 bij 7

Ook deze boer is nu in Assen aan het wachten op zijn verhoor. “We zitten hier in een hok van 4,5 bij 7 meter. De coronaregels worden hier niet echt nageleefd.”

“Het zal mij benieuwen hoe de dag nu verder verloopt. Het kan nog weleens een kleine veldslag worden. Ik heb gehoord dat er allemaal boeren onderweg zijn naar Assen. Maar ze hebben dit over zichzelf afgeroepen.”

De politie bevestigt aan Hart van Nederland dat er allemaal boeren richting het bureau in Assen komen. “Vooralsnog hoeven we niet op te treden. We houden het in de gaten. Er komen nog steeds mensen aan”, zegt een woordvoerder.

Signaal afgeven

Volgens de loonbedrijfeigenaar zijn er geen gekke dingen gebeurd tijdens de protesten. “Ik heb meer het idee dat er een signaal afgegeven moet worden door een aantal burgemeesters.”

De eigenaar zegt dat sommige opgepakte boeren ‘een beetje heet in de kop zijn’ inmiddels. “Ze vinden dat dit ook wel op een andere manier had gekund, dat ben ik ook wel met ze eens.” De aanhoudingen gebeurden volgens hem wel zonder geweld.