Honderden boze boeren opnieuw de weg op, blokkeren toegang Lelystad Airport

Donderdagavond zijn er opnieuw honderden boze boeren de weg opgegaan. Ze blokkeren onder andere de toegang tot Lelystad Airport. In Dronten stonden tientallen trekkers op een centraal plein.

Aan het begin van de avond verzamelden boeren uit de regio Nijkerk zich op een parkeerterrein in Terschuur. Daarna vertrokken ze richting Lelystad Airport. Volgens de politie gaat het om een groep van honderd tot 150 boeren. De sfeer is rustig.

‘Beleid is desastreus’

De politie is bij het vliegveld aanwezig is om het boerenprotest te volgen. Twee boeren zouden door de toegangspoort zijn opgereden, maar verlieten het afgesloten terrein weer toen de politie eraan kwam, aldus een woordvoerder.

De boze boeren zijn naar Lelystad Airport getrokken vanwege het “desastreuze” kabinetsbeleid, vertellen ze tegen Hart van Nederland. “We hebben het steeds over stikstof en dan willen ze er nog een vliegveld bij opengooien”, legt een van hen uit. “Nou ja, als er iets is dat stikstof uitstoot, dan zijn het de vliegtuigen wel. Maar dat wordt allemaal niet berekend.”

Vol plein in Dronten

Boze boeren trokken donderdagavond ook naar Dronten, waar ze ongeveer vijftig trekkers parkeerden in het centrum van de plaats. Daar spraken enkele actievoerders met burgemeester Jean Paul Gebben. “De boeren hebben op een goede wijze hun statement kunnen maken”, aldus een woordvoerder van Gebben.

De trekkers stonden rijen dik op het Meerpaalplein, zoals eerder op de dag was afgesproken. Ondanks dat de demonstratie niet op tijd was aangekondigd, kwam de gemeente de boeren tegemoet om deze “zo goed en veilig mogelijk te laten verlopen”, aldus een woordvoerder. De protestactie was een initiatief van Agractie.

Boos om veevoerplannen

Boeren gaan sinds een week weer massaal de weg op met trekkers om te demonstreren. Ze eisen onder meer dat supermarkten een eerlijke prijs betalen voor hun landbouwproducten. Maar ze zijn vooral boos over nieuwe maatregelen van het kabinet om de stikstofuitstoot te verminderen.

Zo wil minister Carola Schouten van Landbouw dat boeren veevoer gaan gebruiken met minder eiwit erin, maar dat zien de boeren niet zitten. Ze zijn bang dat eiwitarm voedsel niet goed is voor hun dieren. Sommige boeren menen dat het zelfs dierenmishandeling is.

Lees ook: Minister Schouten gaat in gesprek met experts over veevoerplannen

Week vol boerenprotesten

De protesten laaiden vorige week donderdag weer op toen boze boeren spontaan naar het Binnenhof trokken om hun ongenoegen duidelijk te maken. De Tweede Kamer was op dat moment bezig aan de laatste debatten voor het zomerreces. Defensie sloot met pantservoertuigen de binnenstad van Den Haag af.

Ook in de dagen erna trokken de boeren erop uit op hun trekkers, wat op verschillende (snel)wegen tot opstoppingen en files leidde. Verder werd bij meerdere distributiecentra van supermarkten actiegevoerd. Daarnaast deden verschillende boeren aangifte tegen minister Schouten vanwege de veevoerplannen.

Lees ook: Boeren doen weer aangifte tegen minister Schouten om dierenmishandeling

Demonstratieverbod in noorden

Begin deze week werd in de drie noordelijke provincies een verbod afgekondigd voor demonstraties met trekkers en andere landbouwvoertuigen. Volgens de veiligheidsregio’s ontstonden er door de boerenprotesten gevaarlijke situaties. De actievoerders ontkenden dit echter en boerenactiegroep Farmers Defence Force stapte naar de rechter.

Woensdag werd er in het Drentse Wijster toch gedemonstreerd met trekkers. De politie pakte daarna tientallen mensen op op een boerderij. Ze werden naar het politiebureau in Assen gebracht en na een paar uur weer vrijgelaten. 56 boeren moeten een boete van 390 euro betalen, zeven minderjarigen zijn doorverwezen naar Bureau Halt.

Lees ook: Vrijgelaten boeren peinzen er niet over boete te betalen: ‘Dit had niet gehoeven’

In het kort geding dat Farmers Defence Force had aangespannen bepaalde de rechter donderdag dat het demonstratieverbod mag blijven gelden. De boerenactiegroep riep haar achterban vervolgens op om in ieder geval tot maandag niet meer met trekkers actie te voeren. Op die dag loopt het trekkerverbod af.

Maakt Schouten een draai?

Donderdagavond maakte minister Schouten bekend dat ze in gesprek gaat met experts en veeartsen over haar veevoerplannen. Volgens haar zijn er genoeg aanwijzingen dat de maatregel geen negatief effect heeft op de gezondheid van de dieren. “Maar wegens de maatschappelijke onrust en de boerenprotesten” vraagt ze nu toch om extra advies.

Lees ook: Minister Schouten gaat in gesprek met experts over veevoerplannen

Redactie/ANP