Politiek

Rutte over aanpak situatie rond cruiseschip Westerdam: 'We pakken de coronacrisis goed aan'

Minister-President Mark Rutte is van mening dat de overheid tot nu toe goed reageert op de situatie rond cruiseschip Westerdam. Dit ondanks dat er nu meerdere passagiers van de Westerdam op eigen houtje terugreizen naar Nederland. Deze personen worden bij aankomst niet gecontroleerd op het virus terwijl er wel een kans bestaat dat zij het virus op hebben gelopen.

Dit weekend werd het bekend dat een 83-jarige Amerikaanse vrouw op het cruiseschip de Westerdam in Maleisië positief is getest op het virus. Van de 91 Nederlandse passagiers die op het schip zaten, is een aantal weer terug in Nederland. Om hoeveel mensen het gaat, is niet duidelijk. Gezondheidsorganisatie RIVM roept deze mensen op zich te melden bij de regionale GGD.

Lees ook: Opnieuw passagiers van Westerdam geland op Schiphol: ‘Eindelijk thuis

‘Je kan niet alles in de hand hebben’

”Het is niet uitgesloten, dat bij zo’n een crisis als de uitbraak van het coronavirus niet alles in de hand kan hebben. Je kan niet alles voor zijn”, verklaart Rutte tegenover Hart van Nederland. ”Qua preventie doen wij niets fout. Sterker nog, we pakken de coronacrisis goed aan.”

Verder zegt Rutte dat Nederland bezig is de mensen te achterhalen die in de buurt van de besmette Amerikaanse zijn geweest. Hoe ze van plan zijn om dat te gaan achterhalen is niet bekend.

Veel vragen over Westerdam

Coalitiepartij CDA heeft maandag al om opheldering gevraagd over de manier waarop het kabinet omgaat met de situatie rond het cruiseschip. Afgelopen weekend bleek dat een van de passagiers besmet was met het coronavirus. Op dat moment was een groot deel van de opvarenden al van boord.

Lees ook: CDA wil duidelijkheid over chaos rond cruiseschip Westerdam

”We willen natuurlijk voorkomen dat er besmettingen plaatsvinden in Nederland”, zegt CDA-Kamerlid Anne Kuik tegen Hart van Nederland. “De manier waarop dit allemaal is gegaan, roept veel vragen op.”

Kuik heeft samen met partijgenoten Martijn van Helvert en Pieter Omtzigt om duidelijkheid gevraagd bij minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken en minister Bruno Bruins voor Medische Zorg.

29 landgenoten zijn nog aan boord van het schip; 26 anderen zitten vast in een hotel in Phnom Penh in Cambodja.