Gezondheid

Chaos bij Nederlandse autoriteiten: passagiers Westerdam moeten zich melden

Het is niet duidelijk waar alle Nederlandse passagiers van cruiseschip de Westerdam zijn.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) laat aan Hart van Nederland weten dat de instanties niet weten wie waar is. “Hen wordt verzocht contact op te nemen met de GGD in het gebied waar ze wonen”, aldus de woordvoerder.

Dat lijkt nu extra belangrijk omdat het RIVM zojuist bevestigt dat de 83-jarige Amerikaanse cruisepassagier van de Westerdam inderdaad het coronavirus heeft.

‘Geen overzicht’

Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat zondag aan NOS weten dat het onduidelijk is hoe het verder moet met de groep Nederlanders die zijn gestrand in het buitenland. “Het is een heel onoverzichtelijke situatie. Mensen zijn verspreid geraakt en wij hebben geen overzicht wie waar is”, aldus een woordvoerder.

Lees ook: Zo checkt de GGD passagiers van de Westerdam op het coronavirus

Zaterdag kwam een deel van hen al thuis. Zij lieten weten nog niets gehoord te hebben van het ministerie of het RIVM. Veel passagiers zitten nog vast op het gestrande schip of in havenstad Sihanoukville in Cambodja. Anderen proberen via buurlanden thuis te komen.

Zelf vluchten geregeld

“Het is lastig omdat de gestrande Nederlanders zelf vluchten hebben geregeld”, aldus het RIVM. Hierdoor is er geen overzicht waar iedereen precies zit. Mogelijk komen er ook zondag weer mensen aan uit Cambodja.

Lees ook: Nederlandse passagiers Westerdam hebben niks gehoord van overheid

Het ministerie probeert onder andere via het cruiseschip De Westerdam te achterhalen welke Nederlanders er aan boord waren. Volgens hen is het de verantwoordelijkheid van de rederij om de terugreis te regelen.

Ben jij een van de passagiers van de Westerdam? Dan komen wij graag in contact met je. Mail ons via hart@talpanetwork.com of neem telefonisch contact op met de redactie via 020-800 7777 Een sms of WhatsApp kan ook: 0652600277.