Gezondheid

Zo checkt de GGD cruisepassagiers van de Westerdam op corona-verschijnselen

De GGD hoopt Nederlandse cruisepassagiers die op de Westerdam hebben gezeten, na thuiskomt allemaal scherp in de gaten te kunnen houden. Ze hoeven niet in quarantaine en worden ook niet standaard getest op het coronavirus.

Eerst moeten alle cruisepassagiers gelokaliseerd worden. Die taak ligt bij Buitenlandse Zaken en het RIVM. Het instituut liet eerder vandaag al aan Hart van Nederland weten dat de Nederlandse instanties niet weten wie waar is. “De passagiers wordt verzocht contact op te nemen met de GGD in het gebied waar ze wonen”, aldus de woordvoerder.

Lees ook: Chaos bij autoriteiten: passagiers Westerdam moeten zich melden

Zodra Nederlandse cruisepassagiers gelokaliseerd zijn, neemt de GGD uit hun regio contact met hen op. “Wij vragen dan hoe het met ze gaat en ze moeten dagelijks hun temperatuur opmeten”, legt Arnoud Jansen van de GGD uit. “Wij houden ze veertien dagen in de gaten. Als het er na die tijd goed uitziet, houdt de controle op.” Er wordt pas op het coronavirus getest als er daadwerkelijk klachten zijn.

Advies voor iedereen

De GGD zoekt niet zelf mee naar Nederlandse passagiers, maar roept hen ook op zich te melden. Ook blijft het advies voor iedereen: heb je last van koorts, kortademigheid en hoesten? Neem dan contact op met je huisarts.

De eerste passagiers van het cruiseschip landden zaterdagmiddag op Schiphol. Het schip, met aan boord 91 Nederlanders, kwam donderdag aan in Sihanoukville in Cambodja, nadat de Westerdam door vijf andere landen was weggestuurd vanwege angst voor het nieuwe coronavirus. Zondag blijkt dat een 83-jarige Amerikaanse passagier inderdaad het coronavirus heeft.

Naar verwachting komen er gefaseerd steeds meer Nederlanders terug. Hoeveel dat er zijn en wanneer ze precies landen, is zondagochtend nog niet duidelijk.

Ben jij een van de passagiers van de Westerdam? Dan komen wij graag in contact met je. Bel de redactie via 020-8007777 of mail naar hart@talpanetwork.com.