112

Nederlandse passagiers Westerdam hebben nog niks gehoord van overheid

De eerste passagiers van het cruiseschip Westerdam zijn zaterdagmiddag geland op Schiphol. Het schip, met aan boord 91 Nederlanders, kwam donderdag aan in Sihanoukville in Cambodja, nadat de Westerdam door vijf andere landen was weggestuurd vanwege angst voor het nieuwe coronavirus. Het RIVM is nu bezig om te achterhalen wie de Nederlanders zijn, omdat ze mogelijk besmet zijn geraakt met het virus.

“Ik ben nu thuis”, laat een van de passagiers, die anoniem wil blijven, weten aan Hart van Nederland. “Er zijn samen met mij flink wat mensen van het schip vertrokken. Ik denk twee chartervliegtuigen van zo’n 200 man. Of er veel Nederlanders bij zijn weet ik niet.”

‘Redelijk vaag’

De terugreis kwam voor hemzelf ook als een verrassing. De passagier kreeg ‘s nachts plotseling een brief met vluchtinformatie bezorgd op zijn kamer. “Het was redelijk vaag, maar ik ben er maar gewoon voor gegaan.” Contact met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) of het Ministerie van Buitenlandse Zaken is er niet geweest. “Ik ga ervan uit dat ze wel een melding krijgen, want je moet toch door de paspoortcontrole.”

Lees ook: Coronavirus vastgesteld bij passagier Westerdam, ‘elf passagiers mogen niet naar Nederland’ 

Zijn ouders zitten nog in Cambodja. “Het laatste wat ik van ze heb gehoord is dat ze in een hotel zaten, dat was geregeld door de cruisemaatschappij. In principe zouden ze zondagochtend terug komen.”

Besmetting op cruiseschip

Op het cruiseschip van de Holland-Amerika-lijn, waar in totaal ruim 2200 passagiers aan boord waren, is een 83-jarige Amerikaanse vrouw besmet geraakt met nieuwe coronavirus. Daarom mogen elf mensen, waaronder twee Nederlanders, niet via Schiphol reizen. Zij zijn mogelijk met haar in contact geweest en mochten daarom niet op het vliegtuig stappen. De vakantiegangers die zaterdag al op Schiphol landden zijn waarschijnlijk niet in contact geweest met de besmette Amerikaanse en de kans dat zij het coronavirus hebben opgelopen is daardoor zeer klein.

Het RIVM laat via een woordvoerder weten dat de melding van de besmetting van de Amerikaanse nog niet officieel bevestigd is door de autoriteiten in Maleisië. Zodra dat gebeurd is, gaat de GGD alle Nederlandse cruisegangers monitoren. Hoe en waar dat gebeurt kan per persoon verschillen.

Lees ook: Nederlanders cruiseschip Westerdam spreken over ‘dramatische’ reis

Toen de Nederlanders van boord mochten in Cambodja, was er nog geen sprake van een corona-geval op het schip, legt het RIVM uit. De reizigers waren dus vrij om te gaan en staan waar ze willen. De terugreis is geregeld door de Holland-Amerika-lijn. Zaterdag ontstond er vanwege het nieuws over de Amerikaanse vrouw een nieuwe situatie, maar dat was nadat de groep Nederlanders die inmiddels zijn aangekomen op het vliegtuig stapten. Voor de zekerheid wil het RIVM via het Ministerie van Gezondheid en de cruisemaatschappij een lijst verkrijgen met de namen en contactgegevens van de passagiers die al in Nederland zijn aangekomen.

Controleren op koorts

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken meldt dat ze op de hoogte zijn van de terugkomst van een deel van de passagiers van de Westerdam. “Er zijn een aantal mensen in Nederland, en een aantal nog niet. We hebben contact met de twee Nederlanders die nog in Maleisië vastzitten. Verder proberen we de rest van de passagiers nu actief te benaderen. Daarvoor was eerder nog geen reden. Als jij een weekendje New York doet, dan weten ze dat bij Buitenlandse Zaken verder ook niet.”

De Nederlandse passagier maakt zich in ieder geval nog geen zorgen over zijn gezondheid. “Het ziekenhuis heeft aangegeven dat als ik me gezond voel, ik verder niets hoef te doen. Ik moet drie dagen lang in de gaten houden of ik koorts krijg. Tot nu toe is er geen reden voor testen of paniek, omdat ik nog geen koorts heb gehad.”