Gezondheid

Coronavirus vastgesteld bij passagier Westerdam, twee Nederlanders mogen niet terug

Er is toch een passagier van cruiseschip Westerdam besmet geraakt met het coronavirus. Het gaat om een 83-jarige Amerikaanse vrouw die in Maleisië is getest op het virus. Het nieuws is reden dat elf reizigers die mogelijk met de vrouw in contact zijn geweest niet naar Nederland kunnen komen, zegt het RIVM.

Het Maleisische ministerie van Gezondheid meldt dat de vrouw vrijdag samen met 144 andere passagiers vanuit Cambodja naar het land is gevlogen. Daar werd ze getest, en werd het coronavirus vastgesteld. Bij haar man werd het virus niet vastgesteld.

Aan boord van de Westerdam was er van angst geen sprake, vertelden de passagiers aan Hart van Nederland die zaterdag met gewone lijnvluchten terugkwamen uit Cambodja.

Klik hier als je de video niet ziet

Besmetting Nederlanders niet uit te sluiten

Een groep van elf mensen die via Maleisië naar Nederland zouden vliegen, mogen nog niet via Schiphol reizen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat daar twee Nederlanders bij zitten. “Zij zaten in dezelfde groep als de Amerikaanse vrouw die besmet is. Ze zitten nu voorlopig vast in Maleisië, en of ze in quarantaine moeten of binnenkort weer verder mogen reizen ligt bij de lokale autoriteiten.”

Nederlanders die via Dubai vlogen kwamen zaterdag al aan op Schiphol. Voor hen gelden geen extra maatregelen, meldt een woordvoerder. “De Amerikaanse vrouw kreeg ziekteverschijnselen toen ze in Maleisië was. Het virus is zover nu duidelijk is pas besmettelijk vanaf dat stadium, dus is er geen reden om aan te nemen dat deze mensen ook zijn besmet. Maar uitsluiten kan ik het ook niet.”

De Nederlanders die de afgelopen weken vanuit het Chinese Wuhan werden gerepatrieerd moeten twee weken thuis in quarantaine doorbrengen. Dat is bij de Nederlanders uit Cambodja niet het geval. “Dat was omdat het beleid vanuit de Chinese overheid was,” zegt een woordvoerder van het RIVM. “Ze wilden alleen toestemming geven voor de vluchten als de Nederlanders hier twee weken in quarantaine gingen.”

Lees ook: Nederlanders cruiseschip Westerdam spreken over ‘dramatische’ reis

GGD gaat Nederlanders controleren

De GGD gaat alle 91 Nederlandse passagiers die op het cruiseschip zaten, controleren op besmetting. Dat gebeurt uit voorzorg, aldus het RIVM. “De GGD neemt contact met ze op en gaat ze monitoren”, aldus een woordvoerder, die benadrukt dat het om een preventieve maatregel gaat. “De Nederlanders behoren niet tot de risicogroep, dus ze hoeven niet in quarantaine.”

Passagier Flip Knibbe laat vanuit Cambodja weten dat hij op dit moment wacht op de uitslag van zijn test. “Ik vrees het ergste, maar het kan ook de minder gevaarlijke variant zijn. De uitslag wordt vannacht verwacht. De Nederlandse ambassade schittert hier door afwezigheid. De Verenigde Staten zijn wel volop aanwezig.”

Regelmatig getest op coronavirus

De Amerikaanse vrouw was een van de 1455 passagiers van de Westerdam, een cruiseschip van de Holland-Amerika-lijn. Het schip mocht afgelopen donderdag aanmeren in Cambodja nadat vijf Oost-Aziatische landen de toegang tot hun havens hadden geweigerd.

Lees ook: Passagiers van de Westerdam onderweg naar huis: ‘Ik ben in tranen’

De passagiers werden aan boord regelmatig getest. Bij aankomst in Cambodja werden 20 passagiers die ziekteverschijnselen hadden getest op het nieuwe coronavirus, maar bij hen werd het virus niet vastgesteld. Sinds vrijdag worden de passagiers in groepen op vluchten naar huis gezet.