Gezondheid

Nederlanders cruiseschip Westerdam spreken over 'dramatische' reis

Voor een groot deel van de passagiers van cruiseschip Westerdam is het nog zeer onzeker wanneer ze terug kunnen naar hun eigen land. Vanochtend mocht een eerste deel van de passagiers de boot af, maar zo’n 1000 van de kleine 1500 passagiers hebben voorlopig nog geen duidelijkheid over wanneer ze terug naar huis kunnen. ‘Het blijft een redelijk dramatisch, vervelend gebeuren,’ vertelt Flip Knibbe aan Hart van Nederland.

Lees ook: Passagiers van de Westerdam onderweg naar huis: ‘Ik ben in tranen’

Vanochtend mochten de eerste passagiers het schip af in Sihanoukville in Cambodja. Premier Hun Sen stond de eerste mensen op te wachten toen ze van boord kwamen. Hij verwelkomde hen met rozen. Deze passagiers kunnen vanavond al op een vlucht naar huis, onder wie Yan Knibbe, de zoon van Flip. “Op zich is het redelijk goed gegaan,” vertelt hij vanaf het vliegveld in Phnom Penh.

“We hebben de nacht van tevoren een envelop gekregen met de vluchttijden. Het enige was dat we geen ticket en boarding pass kregen, maar die schijnen we uitgeprint bij de gate te krijgen, als alles goed gaat.”

Yans vader is minder positief gestemd. Hij moest achterblijven op het cruiseschip. “Wij horen vanavond of we zaterdag of pas zondag terugvliegen. Het is als een grabbelton waar een lootje uit getrokken wordt.”

Volgens het moederbedrijf van HAL, Carnival Corporation, is het een complex proces om alle mensen naar huis te krijgen. “We hebben vliegtuigen paraat staan. We zijn iedereen hier in Cambodja dankbaar die ons helpt en verwelkomt”, aldus de verklaring vanuit Seattle.

“Het blijft een redelijk dramatisch, vervelend gebeuren,” zegt Flip. “Het zijn rommelvluchten, ik hoorde van mensen uit Australië dat zij een omweg maken via Tokio. Het is niet leuk allemaal.”

Beeld: Flip Knibbe