Gezondheid

Opnieuw passagiers van Westerdam geland op Schiphol: 'Eindelijk thuis'

Er zijn opnieuw meerdere passagiers van cruiseschip Westerdam op Schiphol geland. Maandagochtend vroeg landde het vliegtuig vanuit Singapore. Later vandaag komt er nog een vlucht met passagiers aan op het vliegveld.

“Zondag zijn wij op eigen gelegenheid uit het hotel vertrokken”, vertelt een van de passagiers aan Hart van Nederland. “Het was heel spannend, maar uiteindelijk verliep de terugreis heel voorspoedig. Het was een hele opluchting toen we de Nederlandse bodem aanraakten, eindelijk thuis.”

Lees ook: CDA wil duidelijkheid over chaos rond cruiseschip Westerdam

Expres geen contact

Gezondheidsorganisatie RIVM laat weten contact te hebben met alle passagiers die weer in Nederland zijn, nadat het RIVM een oproep had gedaan aan de passagiers om contact op te nemen. Daarnaast heeft de organisatie zaterdagnacht de passagierslijst van de Westerdam gekregen.

“Wij zijn op de hoogte van de vlucht van maandagochtend”, zegt een woordvoerder. “Met de mensen op deze vlucht is telefonisch contact geweest. Ook komt er maandagmiddag nog een vlucht aan met passagiers van het cruiseschip. Het RIVM heeft de lijst gedeeld met lokale GGD’s. ”De passagiers van de Westerdam, komen nu in kleine groepje terug. De GGD in hun omgeving gaat actief proberen hen te benaderen.”

Lees ook: Nederlandse passagiers Westerdam hebben nog niks gehoord van overheid

Deze mensen worden op Schiphol niet opgevangen door de GGD, maar mogen gewoon naar huis. Nadat de GGD contact heeft opgenomen met deze mensen gaan zij hen dagelijks monitoren op ziekteverschijnselen.

Een aantal passagiers heeft al aan Hart van Nederland aangegeven expres geen contact met de overheid te zoeken uit angst voor quarantaine. Volgens een woordvoerder van het RIVM is van een quarantaine geen sprake zolang mensen niet daadwerkelijk ziekteverschijnselen vertonen.

Felle kritiek

De passagiers hebben ook felle kritiek op het handelen van de Nederlandse overheid. Zo liet Flip Knibbe, een van de passagiers, eerder al aan Hart van Nederland weten dat de Nederlandse ambassade “schittert door afwezigheid” terwijl de Amerikaanse ambassade volop aanwezig is.

De Nederlanders hebben zich de afgelopen dagen over verschillende Aziatische landen verspreid op hun terugweg naar Nederland. Eerder werden twee passagiers van het cruisechip geweigerd op een KLM-vlucht van Kuala Lumpur naar Schiphol.

Deze mensen zijn inmiddels negatief getest op het virus en mogen van Maleisië hun weg naar Nederland voortzetten.