Politiek

CDA wil duidelijkheid over chaos rond cruiseschip Westerdam

Coalitiepartij CDA wil opheldering over de manier waarop het kabinet omgaat met de situatie rond cruiseschip Westerdam. Afgelopen weekend bleek dat een van de passagiers besmet was met het coronavirus. Op dat moment was een groot deel van de opvarenden al van boord.

Van de 91 Nederlandse passagiers die op het schip zaten, is een aantal zelfs alweer geland op Schiphol. Om hoeveel mensen het gaat, is niet duidelijk. Gezondheidsorganisatie RIVM roept deze mensen op zich te melden bij de regionale GGD.

‘Veel vragen over Westerdam’

“We willen natuurlijk voorkomen dat er besmettingen plaatsvinden in Nederland”, zegt CDA-Kamerlid Anne Kuik tegen Hart van Nederland. “De manier waarop dit allemaal is gegaan, roept veel vragen op.”

Kuik heeft samen met partijgenoten Martijn van Helvert en Pieter Omtzigt om duidelijkheid gevraagd bij minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken en minister Bruno Bruins voor Medische Zorg.

Lees ook: Chaos bij Nederlandse autoriteiten: passagiers Westerdam moeten zich melden

Ook ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind vindt dat het ministerie van Buitenlandse Zaken “iets te afwachtend is geweest”. “We gaan kijken hoe het nu verdergaat. De gezondheidsrisico’s moeten goed in kaart worden gebracht.”

Premier Mark Rutte benadrukte maandagochtend dat alles volgens de procedures verloopt. “Je kunt mensen niet vasthouden als er geen aanwijzingen zijn”, zei hij tegen Hart van Nederland. Hij zegt dat Nederland bezig is de mensen te achterhalen die in de buurt van de besmette Amerikaanse zijn geweest.

Nog 31 Nederlanders vast

Ondertussen zitten 31 Nederlandse passagiers nog vast op het cruiseschip. Zij kunnen nog niet van boord en wachten op bevestiging van de rederij Holland-Amerika Lijn dat ze vliegtickets naar huis hebben.