112

Vijftien mensen aangehouden in Utrecht na verboden demonstratie

De politie heeft zaterdag in Utrecht ongeveer vijftien betogers aangehouden die demonstreerde tegen de coronamaatregelen. Volgens de politie “verstoren zij de openbare orde”. De demonstranten verzamelden zich in het Utrechtse park Oog in Al waar ze na een uur moesten vertrekken. De demonstratie werd vervolgens al lopend doorgezet.

De betogers zouden door de politie meerdere keren zijn aangesproken en gevraagd zijn om naar huis te gaan. “Zij hebben dit geweigerd en daarom hebben op diverse locaties in totaal nu zo’n vijftien aanhoudingen plaats gevonden in Utrecht”, melden ze op Twitter.

Verbod op demonstratie

Eerder werd de demonstratie die was aangekondigd door burgemeester Den oudsten verboden, omdat hij en de politie signalen kregen dat grote groepen relschoppers “van divers pluimage, waaronder harde kernsupporters van een groot aantal voetbalclubs” naar Utrecht wilden komen om “een confrontatie met de politie op te zoeken dan wel op andere wijze de orde te verstoren.” Uiteindelijk vaardigde de plaatsvervangend voorzitter van de Veiligheidsregio Utrecht, Lucas Bolsius, een noodbevel uit.

Uit vrees voor rellen concentreerde zich zaterdagochtend een grote politie- en ME-macht op het Jaarbeursplein, waar de oorspronkelijke demonstratie stond gepland. Het plein werd hermetisch afgesloten. Later maakte de organisatie bekend de demonstratie in park Oog in Al te houden. werd bekend dat de demonstratie zou plaatsvinden in park Oog in Al. Na een klein uur werd de demonstratie daar ontbonden en werd er door de politie aan de betogers gevraagd te vertrekken.

Dit deden zij in een lange optocht. Een paar straten verder, met toenemende dreiging van de ME, de politie en de bereden politie, zijn de demonstranten alsnog uit elkaar gehaald. Rond 18:00 uur keerde de rust weer terug in Utrecht.

LIVE: Politie haalt Betogers Utrecht uiteen

Tientallen mensen verzamelden zich in het Utrechtse park Oog in Al om te demonstreren tegen de coronamaatregelen. De politie heeft inmiddels de betogers verzocht te vertrekken.

Posted by Hart van Nederland on Saturday, July 4, 2020

Lees ook: ME en politie verspreiden zich door Utrecht uit vrees voor relschoppers

Demonstraties Wageningen

Ook in Wageningen wordt zaterdagmiddag gedemonstreerd. Op het 5 Mei Plein staat een groep voetbalsupporters onder de noemer “vrijheidsstrijders”. Volgens de politie willen ze de “openbare orde verstoren”. De Utrechtse burgemeester, Peter den Oudsten, laat zaterdagavond aan Hart van Nederland weten dat de betogers in Wageningen mogelijk onderweg waren naar Utrecht, maar daar door het optreden van de politie in Wageningen nooit zijn aangekomen.