Politiek

Utrecht wapent zich tegen mogelijk 'grote groepen relschoppers', politie massaal aanwezig

De stad Utrecht maakt zich op voor een mogelijk roerige dag. De politie heeft concrete informatie dat “grote groepen relschoppers van diverse pluimage” de confrontatie met de politie willen opzoeken. In de loop van de ochtend heeft zich al een flinke politiemacht verzameld bij het Jaarbeursplein.

Dit nadat een demonstratie van Nederland in opstand tegen de 1,5 meterregel werd verboden. De politie vermoedt dat relschoppers het verbod op de demonstratie willen aangrijpen om “tot een gewelddadig treffen (met de politie) te komen.” Dat maakte burgemeester Peter den Oudsten bekend. “Dit zal leiden tot ernstige wanordelijkheden en doordat de 1,5 meter niet kan worden nageleefd, tevens tot gezondheidsrisico’s”

Protest tegen 1,5 meterregel

Naar verwachting 1500 mensen wilden naar het Jaarbeursplein komen, maar de gemeente, politie en justitie vonden dat deze bijeenkomst niet veilig kan plaatsvinden. Leden van ‘Nederland in opstand’ hebben aangegeven alsnog naar Utrecht te komen. “Wij hopen dat iedereen thuisblijft”, zei een woordvoerster van de politie. Zij zegt dat de politie de situatie in de stad scherp in de gaten zal houden.

Ook een woordvoerster van de gemeente laat weten dat Utrecht zich goed heeft voorbereid. “Wij houden rekening met meerdere scenario’s.” De politie is rond het middaguur met veel materieel aanwezig op het jaarbeursplein. Onder andere politiepaarden werden van stal gehaald en enkele ME-busjes staan paraat. Het Jaarbeursplein is uit voorzorg afgesloten.

Noodbevel uitgevaardigd

Plaatsvervangend voorzitter van de Veiligheidsregio Utrecht, Lucas Bolsius, heeft vanmiddag een noodbevel uitgevaardigd uit vrees voor de mogelijke rellen. Hij heeft aanwijzingen dat er onder de relschoppers harde kernsupporters van diverse voetbalverenigingen aanwezig zijn.

Verslaggever Léon Mastik is in Utrecht en laat weten dat de politie zich inmiddels ook heeft verzameld aan de centrumkant van het station. Er worden mensen staande gehouden en gevraagd zich te identificeren.

Rellen in Den Haag

In Den Haag liep een soortgelijk verboden protest recent uit op ongeregeldheden. Naast de demonstranten waren ook honderden relschoppers naar de Hofstad gekomen om de confrontatie te zoeken met de politie.

Lees ook: Politie maakt Malieveld leeg, oprichter Viruswaanzin ‘versiert’ Paleis van Justitie met bananen

Bron: ANP
Beeld: Koen Laureij