112

Politie maakt Malieveld leeg, oprichter Viruswaanzin 'versiert' Paleis van Justitie met bananen

De politie en ME hebben zondagmiddag het Malieveld leeggemaakt. Mensen die ondanks een verbod toch naar het veld waren gekomen om te demonstreren zijn met busjes van de politie, mensen van de ME en politie te paard weggeleid richting het Centraal Station. Diverse mensen die weigerden te vertrekken zijn door agenten aangehouden. Een aantal personen gooide met fietsen naar de politie. Die zette ook de weg van het Malieveld naar de binnenstad af.

Rond 16.00 was het relatief rustig op het Malieveld en in de omgeving. De politie houdt evenwel de situatie scherp in de gaten en mensen die die kant op willen worden weggestuurd.

Eerder op de dag werden mensen met een mobilofoon opgeroepen op last van waarnemend burgemeester Johan Remkes weg te gaan uit Den Haag en niet te demonstreren. Remkes gaf zondag een noodbevel af vanwege de aanwezigheid van een paar honderd mensen op het Malieveld. Er gold daar al een demonstratieverbod, maar er kwamen toch mensen naar Den Haag.

Lees ook: Toch aantal mensen op Malieveld voor demonstratie: burgemeester Remkes geeft noodbevel af

De politie zette zondag veel agenten in bij het Malieveld en het Centraal Station. De politie was beducht op een herhaling van vorige week. Toen was een demonstratie ook verboden, maar ook toen besloten mensen toch te demonstreren. De betoging liep uit de hand en de ME moest eraan te pas komen. Die voerde die dag meerdere charges uit en ook het waterkanon werd ingezet tegen betogers. Volgens premier Mark Rutte hadden “doorgesnoven hooligans” misbruik gemaakt van een demonstratie tegen coronamaatregelen.

(Tekst gaat verder onder tweet)

In totaal werden vorig weekend 425 mensen gearresteerd. Het overgrote deel is dezelfde dag of in de nacht heengezonden. Van de elf verdachten die vorige zondag werden opgepakt voor openlijke geweldpleging zit er nog een vast. De rest is heengezonden, maar blijft wel verdachte in dit onderzoek. Deze zaterdag hield de politie nog een man aan die verdacht wordt bij de ongeregeldheden betrokken te zijn geweest.

(Tekst gaat verder onder video)


De actiegroep Viruswaanzin organiseerde de demonstratie, maar nadat de rechtbank deze verbood, riep oprichter Willem Engel zijn medestanders op het verbod te respecteren en vooral niet naar het Malieveld te komen.

Engel liet overigens zelf ook nog van zich horen; hij en een aantal mede-actievoerders legden uit protest bananen met teksten als “bananenrepubliek” en “nee tegen 1,5 meter” voor het Paleis van Justitie en plakten ze ook op het gebouw zelf plus op een bord bij het Paleis.

Beeld: Regio 15

ANP