112

ME en politie verspreidden zich door Utrecht uit vrees voor relschoppers

De grote politiemacht die zich zaterdag op het Jaarbeursplein in Utrecht verzamelde, heeft zich verspreidt door de stad. Het vermoeden was dat grote groepen relschoppers onderweg waren naar de stad, in verband met een verboden demonstratie van ‘Nederland in opstand’ tegen de coronamaatregelen.

Lees ook: Utrecht wapent zich tegen mogelijk ‘grote groepen relschoppers’, politie massaal aanwezig

De burgemeester besloot de demonstratie te verbieden “ter bescherming van de volksgezondheid en ter voorkoming van wanordelijkheden”. Desondanks ontvingen burgemeester en politie signalen dat grote groepen relschoppers “van divers pluimage, waaronder harde kernsupporters van een groot aantal voetbalclubs” naar Utrecht willen komen om “een confrontatie met de politie op te zoeken dan wel op andere wijze de orde te verstoren.” Uiteindelijk vaardigde de plaatsvervangend voorzitter van de Veiligheidsregio Utrecht, Lucas Bolsius, een noodbevel uit.

Grote politiemacht op de been

Uit vrees voor rellen concentreerde zich zaterdagochtend een grote politie- en ME-macht op het Jaarbeursplein, waar de oorspronkelijke demonstratie stond gepland. Het plein werd hermetisch afgesloten. Daarna verspreidde de macht zich langzaam door de stad. Politiepaarden liepen door het winkelgebied, agenten surveilleerden in koppels. Bij diverse toegangen hield de ME toezicht. ME-busjes blokkeerden een snelle doorgang naar de stad.

Eerder vandaag liet Hart van Nederland-verslaggever Léon Mastik weten dat de politie mensen staande houdt en vraagt om hun legitimatiebewijs.

Beeld: Koen Laureij