112

Ook demonstraties tegen coronamaatregelen in Wageningen, tientallen aanhoudingen verricht

De politie heeft 51 betogers aangehouden die zaterdagmiddag demonstreerden in Wageningen tegen de coronamaatregelen. Volgens de politie verzamelden een groep van zo’n tweehonderd demonstranten zich in de stad.

De groep, onder de noemer ‘vrijheidsstrijders’, verzamelden zich op het 5 Mei Plein. De politie had informatie gekregen dat de groep vanuit Utrecht onderweg was naar Wageningen om “de openbare orde te verstoren”, aldus de woordvoerster. Daarop trad de Mobiele Eenheid op.

Lees ook: ME en politie verspreiden zich door Utrecht uit vrees voor relschoppers

“We hebben de demonstranten gevorderd om te vertrekken. Degenen die niet luisterden naar de politie en dus niet wilden vertrekken, zijn aangehouden”, aldus de politie op Twitter. Volgens de politie zijn er geen grote confrontaties geweest. Wel zijn er voorwerpen gegooid naar de politie. Het is onbekend of agenten hierbij gewond zijn geraakt.

‘Veel mensen geschrokken’

Een woordvoerder van de gemeente Wageningen laat aan Hart van Nederland weten dat zij de demonstratie niet aan zagen komen. “Er was geen vergunning aangevraagd. Wij zijn hierdoor dus overvallen”, zegt ze.

Burgemeester Van Rumund laat via Twitter weten dat veel mensen door de demonstratie geschrokken zijn. “Het is onder controle door goed optreden van de politie”, schrijft hij.

Demonstraties Utrecht

In Utrecht verzamelden zich zaterdagmiddag ook betogers om te demonstreren tegen de coronamaatregelen. De burgemeester besloot eerder om de demonstratie te verbieden “ter bescherming van de volksgezondheid en ter voorkoming van wanordelijkheden”. Uiteindelijk vaardigde de plaatsvervangend voorzitter van de Veiligheidsregio Utrecht, Lucas Bolsius, een noodbevel uit.

Uit vrees voor rellen concentreerde zich zaterdagochtend een grote politie- en ME-macht op het Jaarbeursplein, waar de oorspronkelijke demonstratie stond gepland. Het plein werd hermetisch afgesloten. De demonstranten vertrokken zaterdagmiddag vervolgens richting Park Oog in Al in Utrecht.

Lees ook: Vijftien demonstranten aangehouden in Utrecht, betogers gaan lopend verder

Beeld: SPS Media