Dieren

Nederlanders verheugd over de wolf: bijna de helft hoopt roofdier in natuur te zien

Bijna de helft van de Nederlanders wil graag eens een wolf in het wild spotten. Ook vindt een meerderheid dat het roofdier welkom is in ons land. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van minister Carola Schouten van Landbouw.

Een ruime meerderheid is niet van plan om natuurgebieden waar wolven voorkomen te mijden. Tegelijk zegt 22 procent van de Nederlanders dat ze liever niet naar die plekken gaan vanwege de wolf. Ze zijn bang voor gevaarlijke situaties.

Lees ook: Hobbyfotograaf Andre staat oog in oog met wolf: ‘Hij keek me gewoon aan’

Hetzelfde onderzoek werd in 2012 ook al eens gedaan. Acht jaar geleden zei 45 procent dat het roofdier welkom was, maar toen waren er nog geen wolven in Nederland gevestigd. Begin vorig jaar keerde de wolf na anderhalve eeuw terug in ons land. Inmiddels vindt 57 procent van de Nederlanders dat de diersoort zich hier mag vestigen.

Discussie rondom roofdier

Dat neemt niet weg dat er veel te doen is om het roofdier. Zo worden er regelmatig schapen aangevallen door wolven. Sommige boeren vinden daarom dat er hier geen plek is voor de diersoort. Ze willen (ruimer) gecompenseerd worden en eisen dat de overheid maatregelen neemt.

Lees ook: Schapenboer Jos is woest na 43 doodgebeten schapen: ‘Die wolf en ik kunnen in Nederland niet samenzijn’

Uit het onderzoek van de minister blijkt dat bijna een vijfde van de Nederlanders het met hen eens is. 18 procent is tegenstander van de terugkeer van de wolf, omdat er volgens hen te weinig ruimte voor het roofdier is, vee wordt aangevallen en omdat een wolf overlast en gevaar kan veroorzaken.

Meer kennis over wolf

De onderzoekers hebben ook gekeken naar wat Nederlanders weten over het roofdief. Relatief veel, concluderen ze. Wel is minder bekend hoe gevestigde wolven hier leven. Zo blijken de wolven op de Veluwe zich vrijwel alleen te voeden met wild dat daar leeft, terwijl veel mensen denken dat ze ook schapen en geiten opeten.

De helft van de Nederlanders zegt graag te willen weten waar de wolven precies zitten en waar ze zich misschien kunnen gaan vestigen. Vanwege de discussie rondom het dier wil Schouten later dit jaar aanvullend onderzoek doen naar het draagvlak voor de wolf. Ook moet er volgens haar nagedacht worden over maatregelen tegen wolven die zich vestigen in een ongewenst gebied.

Lees ook: Op beeld vastgelegd: wolf in Vlijmen valt schapen aan in de wei

ANP