Misdaad

OM: 36-jarige verdachte mogelijk schutter bij moord advocaat Wiersum

De 36-jarige Giërmo B. uit Almere is waarschijnlijk de schutter die advocaat Derk Wiersum doodschoot. Hij wordt verdacht van “moord in vereniging”, dat wil zeggen dat hij en meer mensen van deze moord worden verdacht. Volgende week verschijnt hij voor het eerst voor de rechter.

Volgens het Openbaar Ministerie is het nog niet vast te stellen dat hij ook daadwerkelijk de schutter is. Naar verluidt zit ook een neef van de vorige maand in Dubai gearresteerde Ridouan Taghi vast voor de schokkende moord, mogelijk was hij de schutter. Naar de 42-jarige Taghi wordt gewezen als opdrachtgever.

‘Verdachte waarschijnlijk aanwezig bij zitting’

B. wordt ook verdacht van heling van bestelauto’s, mogelijk is een daarvan als vluchtauto gebruikt. De zitting woensdag 15 januari is in de extra beveiligde locatie Bunker in Amsterdam. Het gaat om een voorbereidende zitting, daarin wordt onder meer gekeken naar de voorlopige hechtenis van B. Wanneer de zaak inhoudelijk dient is nog onduidelijk.

Lees ook: Van deze wrede misdaden wordt Ridouan Taghi verdacht

De advocaat van B. laat weten dat zijn cliënt waarschijnlijk bij de zitting aanwezig zal zijn. Of hij de feiten waarvan hij wordt verdacht bekent of ontkent, kan advocaat Tjalling van der Goot niet zeggen.

Marengo-proces

Wiersum werd op 18 september op straat doodgeschoten. Hij stond kroongetuige Nabil B. bij in het grote liquidatieproces Marengo, waarin Taghi hoofdverdachte is. Taghi wist lang uit handen van politie en justitie te blijven, maar werd in december toch opgepakt in Dubai. Dat land stuurde hem binnen enkele dagen als ongewenst vreemdeling naar Nederland. De volgende inleidende zitting van Marengo staat eind februari op de agenda.

De moord op Wiersum schokte de maatschappij. Mede hierdoor is het Marengo-proces met nog meer veiligheidsmaatregelen omgeven. De nieuwe advocaten van kroongetuige B. zijn tot nu toe anoniem gebleven.