Misdaad

Van deze wrede misdaden wordt Ridouan Taghi verdacht

De maandag in Dubai opgepakte topcrimineel Ridouan Taghi wordt door justitie beschouwd als de opdrachtgever van een meerdere liquidaties en pogingen daartoe. In het liquidatieproces Marengo, waarin Taghi hoofdverdachte is, wordt hij verdacht van de volgende zaken.

2015: eerste moord

  • De moord op Ronald Bakker op 9 september 2015 in Huizen. Bakker werd in zijn auto voor zijn huis doodgeschoten. Hij was medewerker van een spyshop in Nieuwegein. Justitie verwijt Taghi ook het voorbereiden van een aanslag met een bazooka op die spyshop.

2016: de wreedheid van Ridouan Taghi

  • De moord op Samir Erraghib op 17 april 2016 in IJsselstein. Erraghib werd onder vuur genomen terwijl zijn zevenjarige dochtertje bij hem in de auto zat. Het kind overleefde de aanslag. Erraghib zou in het criminele milieu over Taghi hebben gesproken.
  • De moord op Ranko Scekic op 22 juni 2016 in Utrecht. Scekic liep met een vriend op straat voor zijn huis toen hij werd doodgeschoten.
  • De poging tot moord op Abdelkarim A. op 11 oktober 2016 in Utrecht. Hij werd benaderd door een man met een automatisch wapen, maar wist te ontkomen. A. wilde of kon een oude schuld aan Taghi niet betalen.
  • De poging tot liquidatie van de Amsterdamse crimineel Khalid B. in de nacht van 4 op 5 december 2016. Een groepje mannen met automatische wapens probeerde B. in Rotterdam-Zuid te liquideren. Hij zou tot de entourage van Erraghib hebben gehoord en zijn dood hebben willen wreken. Hij wist te ontkomen.
  • De moord op crimineel en misdaadblogger Martin Kok. Kok werd op 8 december 2016 in zijn auto doodgeschoten na een bezoek aan een seksclub in Laren. Enkele uren voor de liquidatie werd in Amsterdam een poging gedaan Kok door het hoofd te schieten. Eerder was al geprobeerd om hem te doden met een bom onder zijn auto.

2017: vergismoord

  • De moord op Hakim Changachi op 12 januari 2017. Changachi werd bij zijn flat in Utrecht-Overvecht doodgeschoten. De moord was een vergissing. Het beoogde doelwit was Khalid H., die destijds in dezelfde straat woonde.
  • Voorbereidingen voor de moord op Khalid H., in januari 2017. H. had in de gaten dat hij werd gevolgd en geobserveerd en belde de politie. De daders, die gewapend bij zijn woning klaarstonden, zijn na een achtervolging door de politie aangehouden en inmiddels veroordeeld. H. stond op de dodenlijst omdat hij over Taghi had geroddeld.

Moord Derk Wiersum

Justitie beschuldigt Ridouan Taghi in het liquidatieproces Marengo ook van het leidinggeven aan een criminele organisatie. Maar bij misdaden is 2015, 2016 en 2017 bleef het niet. Volgens politie en justitie zat Taghi bijvoorbeeld ook achter de schokkende moord op Derk Wiersum in september van dit jaar. Die was advocaat van crimineel Nabil B., die besloot tegen Taghi te getuigen.

De rechtbank Amsterdam zal het Marengo-proces. naar verwachting eind 2020 inhoudelijk behandelen.

Lees ook: Ridouan Taghi: gezicht van huidige generatie onderwereld

ANP/Redactie