Misdaad

Ridouan Taghi: gezicht van huidige generatie onderwereld

Topcrimineel Ridouan Taghi is maandag gearresteerd in een huis in Dubai. Zijn reputatie is in minder dan twee jaar tijd uitgegroeid tot die van een crimineel die zijn gelijke in Nederland niet kent.

Lang wist hij onder de radar te blijven, maar inmiddels is Taghi hét gezicht geworden van de nieuwe, heersende generatie in de Nederlandse onderwereld. Hij was de man die onvindbaar bleef, een schim die, naar het leek, vanuit zijn buitenlandse schuilplaats huurmoordenaars in Nederland op pad wist te sturen om dood en verderf te zaaien.

‘Geoliede moordmachine’

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) heeft Taghi zich ontpopt tot de onbetwiste leider van een bende die moet worden gezien als “een geoliede moordorganisatie”, die opereert tegen het decor van de even lucratieve als explosieve groothandel in cocaïne.

De veronderstelde rechterhand van de drugscrimineel, Said Razzouki, is nog steeds voortvluchtig. Twee broers van Taghi zijn in Marokko veroordeeld voor hun betrokkenheid bij de (vergis)moord op de zoon van een rechter.

Hoofdverdachte liquidatieproces

Taghi is hoofdverdachte in het grote liquidatieproces Marengo, dat in 2017 begon nadat Nabil B. zich als kroongetuige had gemeld bij justitie. Nabil B. is naar eigen zeggen actief geweest in de bende van Taghi.  Na een ‘vergismoord’ in januari 2017 in Utrecht op een goede bekende van hem kreeg B. wroeging en liep hij over.

In maart 2018 maakte justitie de kroongetuigendeal met B. bekend. Een week later werd de niet-criminele broer van de kroongetuige in Amsterdam doodgeschoten. Het vermoeden is dat de wraaklustige Taghi hier achter zat, maar tot een formele verdenking tegen hem is het nog niet gekomen.

Dood Derk Wiersum

Hetzelfde geldt voor de schokkende moord op Derk Wiersum, de advocaat van Nabil B. Die werd op 18 september bij zijn huis in Amsterdam doodgeschoten. Het is volgens politie en justitie zeer waarschijnlijk dat Taghi ook achter deze liquidatie zit. In deze zaak zijn al enkele verdachten aangehouden, onder wie Anouar T., een neef van Taghi.

Deze vermoedens komen niet uit de lucht vallen. Uit een grote hoeveelheid onderschepte communicatie tussen Taghi en vermoedelijke handlangers blijkt dat de topcrimineel geen genade kent met verraders. Hij zweert met groot gemak wraak en zegt er niet voor terug te deinzen naasten en familie te doden of te “laten slapen”.

Arrestatie Ridouan Taghi

Eerder zei terrorisme-expert Sander Aarts eind september tegen Hart van Nederland dat de kans dat Taghi gepakt zou worden, zeer groot is. Als veiligheidsdiensten hem eenmaal in beeld hebben, was het volgens de oud-marinier belangrijk om relaties op te bouwen in het land waar hij zich schuilhield

Lees terug: De klopjacht op Ridouan Taghi is opgevoerd: ‘Het kan heel snel gaan’

Aarts vermoedde dat Nederland al een tijd aan het onderhandelen was met Dubai. Om die reden kon een arrestatie best lang op zich laten wachten. “Je kunt het uiteindelijk maar een keer goed doen. Als er in het proces fouten worden gemaakt, bestaat de kans dat hij vlucht of later vrij moet worden gelaten.”

ANP/Redactie