Misdaad

De klopjacht op Ridouan Taghi is opgevoerd: 'Het kan heel snel gaan'

Sinds de liquidatie van advocaat Derk Wiersum zijn de ogen van heel Nederland gericht op Ridouan Taghi. Vermoed wordt dat ‘s lands meest gezochte crimineel zich schuilhoudt in Dubai. Is zijn arrestatie slechts een kwestie van tijd?

De moord op Derk Wiersum, die kroongetuige Nabil B. bijstond in het liquidatieproces Marengo, schokte Nederland. Na de liquidatie besloot minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid dat nu ook de inlichtingendiensten voor de opsporing van Taghi worden ingezet.

Lees ook: Lijst van verdenkingen tegen voortvluchtige topcrimineel Taghi wordt steeds langer

Volgens Sander Aarts is het slim om de AIVD en de militaire MIVD in te zetten bij de zaak. De militair zat zestien jaar bij de special forces van het Korps Mariniers en kent de spionnenwereld goed. In die jaren specialiseerde hij zich in terrorisme en voerde arrestatie-acties uit in onder meer Afghanistan en Irak.

‘Taghi is een terrorist’

De acties van Taghi en zijn bende zijn zeker terrorisme, vertelt de oud-marinier aan Hart van Nederland. “De scheidslijn tussen zware criminaliteit en terrorisme is sowieso heel dun.”

En nu ons land kennis te maken met een nieuw soort georganiseerde criminaliteit. “Wat je eigenlijk ziet gebeuren is dat Taghi angst en terreur zaait in Nederland”, legt Aarts uit. En dat is volgens hem een kenmerk van terreur. “Wat dat betreft heeft hij de lijn wel overschreden.”

Door de liquidatie op de advocaat van een kroongetuige is de klopjacht van Taghi flink opgevoerd. Aarts denkt dat de moord een noodactie is geweest van de drugscrimineel. “Ik denk niet dat hij heeft kunnen voorzien dat nu ook de veiligheidsdiensten achter hem aanzitten.”

‘Eigen kuil gegraven’

De terrorisme-expert denkt daarom dat Taghi zijn eigen kuil heeft gegraven. “Het net om hem gaat uiteindelijk sluiten.” De AIVD en MIVD zijn volgens Aarts zo gespecialiseerd dat ze de crimineel zullen vinden. “Ik weet niet of de pakkans honderd procent is, maar de kans dat hij gepakt wordt, is extreem groot natuurlijk.”

Lees ook: ‘Meest gezochte crimineel Ridouan Taghi zit in Dubai’

Het lijkt erop dat justitie weet waar Taghi zit, namelijk in Dubai. Hoe kan het dan dat hij nog steeds niet gepakt is? Aarts verwijst naar Al Qaida-leider Osama bin Laden, die pas tien jaar na de aanslagen op 11 september 2001 werd gedood. “Het kan heel snel gaan, maar het kan ook langer duren. Uiteindelijk gaan ze hem pakken.”

Als de veiligheidsdiensten Taghi eenmaal in beeld hebben, is het volgens de oud-marinier belangrijk om relaties op te bouwen in het land waar hij zich schuilhoudt. Een team special forces laten landen is geen optie. “Je mag als militaire eenheid niet zomaar een ander land binnenvallen om daar een arrestatie te verrichten.”

Onderhandelen met Dubai?

Aarts denkt dat het goed mogelijk is dat Nederland nu al aan het onderhandelen is met Dubai, mocht de gezochte crimineel daar gelokaliseerd zijn. Maar ook dan kan een arrestatie best lang op zich laten wachten. “Je kunt het uiteindelijk maar een keer goed doen. Als er in het proces fouten worden gemaakt, bestaat de kans dat hij vlucht of later vrij moet worden gelaten.”

“Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat hij gevonden wordt”, benadrukt de terrorisme-expert. “Maar ook dat hij op een goede en veilige manier gearresteerd wordt, zodat hij hier berecht kan worden.”