112

Lijst van verdenkingen tegen voortvluchtige topcrimineel Taghi wordt steeds langer

Het Openbaar Ministerie verdenkt de voortvluchtige crimineel Ridouan Taghi nu ook van de moord op misdaadverslaggever Martin Kok, de moord op Spyshop-medewerker Ronald Bakker in 2015 en de poging tot moord op Khalid B. in 2016. Daarmee wordt de lijst van misdaden die de hoofdverdachten in het Marengo-proces zouden hebben gepleegd almaar langer.

Het OM maakte dit bekend na de besloten inleidende zitting in het liquidatieproces dinsdagmiddag in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol. De zitting was niet toegankelijk voor pers en publiek. Een uitzonderlijke beslissing, die werd genomen na de moord op Derk Wiersum, de advocaat van de kroongetuige in het Marengo-proces, vorige week woensdag.

Taghi wordt ook verantwoordelijk gehouden voor deze moord, maar staat daar in het Marengo-proces formeel nog niet voor terecht.

Taghi verdacht van vier moorden

De voortvluchtige crimineel wordt verder nog verantwoordelijk gehouden voor de moord op de broer van de kroongetuige in maart vorig jaar, maar ook daar staat hij nu officieel nog niet voor terecht. De misdadiger wordt nu in totaal verdacht van vier moorden en zeven pogingen daartoe of plannen daarvoor.

Ook de aanklacht tegen Said Razzouki, de handlanger van Taghi, is uitgebreid. Hij wordt nu ook verdacht van de poging tot moord en daaropvolgende moord op Martin Kok in december 2016. De 49-jarige oud-crimineel en misdaadverslaggever werd destijds in Laren doodgeschoten bij een seksclub. Kok was in de jaren voor zijn actief op zijn website Vlinderscrime.

Lees ook: Moordzaak Martin Kok toch in groter onderzoek

Ruim een jaar eerder werd spyshop-medewerker Ronald Bakker geliquideerd. Zijn winkel in Nieuwegein verkocht spullen aan verdachten die banden zouden hebben met Taghi. De groep werd opgepakt en de criminelen vermoedden dat de spyshop samen had gewerkt met de politie. De winkel werd beschoten met een bazooka en er werden granaten naar binnen gegooid. Ook dat wordt Taghi aangerekend. Daarnaast heeft het OM de aanklachten tegen twee andere verdachten in het Marengo-proces uitgebreid

Het is onduidelijk of bij de besloten zitting van vandaag in de rechtbank in Schiphol ook iets is gezegd over de moord op advocaat Derk Wiersum of de rol van Taghi daarbij. De volgende zittingen in deze zaak zijn op 12 en 13 december. De zaak wordt pas later inhoudelijk behandeld.

Redactie/ANP