Misdaad

Meest gezochte crimineel Ridouan Taghi gearresteerd in Dubai

De meest gezochte crimineel van Nederland, Ridouan Taghi, is maandag opgepakt in Dubai. Hij wordt onder meer verdacht van betrokkenheid – als opdrachtgever – bij verschillende liquidaties.

Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM). Taghi maakt volgens justitie deel uit van crimineel netwerk dat vermoedelijk voor een groot deel draait om de handel in cocaïne.

De 41-jarige topcrimineel werd internationaal gezocht en stond op nationale en internationale opsporingslijsten. Voor informatie die zou zorgen voor zijn aanhouding werd vorig jaar een beloning van 100.000 euro uitgeloofd. Dat geld is niet uitgekeerd.

Dag en nacht opsporing

Justitie vermoedde al dat hij zich in Dubai of in ieder geval in de Golfregio in het Midden-Oosten schuilhield. Een team van honderd rechercheurs en specialisten van de politie werkten dag en nacht aan de opsporing van Taghi. De topcrimineel is aangehouden in een woning in Dubai.

Lees terug: De klopjacht op Ridouan Taghi is opgevoerd: ‘Het kan heel snel gaan’

De arrestatie van de drugscrimineel is volgens het OM te danken aan inspanningen van de Nederlandse politie en de intensieve internationale samenwerking met de politie van Dubai. Het OM verwacht dat er de komende tijd meer aanhoudingen worden verricht in dit onderzoek.

De politie laat weten dat ze tijdens het onderzoek versleutelde telefoons van criminelen hebben gekraakt. Hierbij hebben de opsporingsdiensten een inkijkje gehad in de liquidaties die gepland staan, de wapens, het doelwit en hun beslissingen over leven en dood.

‘Ridouan Taghi bedreiging voor rechtsstaat’

Politiechef Erik Akerboom laat weten trots te zijn op zijn opsporingsteam. “De arrestatie van Taghi is voor Nederland van groot belang. Met hun criminele activiteiten vormen Taghi en zijn handlangers een bedreiging voor de rechtsstaat. Het is er ons als politie alles aan gelegen de rechtsstaat te beschermen en bedreigingen weg te nemen.”

Tekst gaat verder onder de video

Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid noemt de arrestatie “een verdienste van de politie, ons Openbaar Ministerie en de politie in Dubai.” Ook roemt Grapperhaus de ambtenaren die de afgelopen maanden zijn afgereisd naar de Golfstaat. “Er is daar goed gesproken over meer justitiële samenwerking.”

Uitleveringsverdrag

De opsporingsdiensten zetten Taghi in maart 2018 op de Nationale Opsporingslijst. Het OM heeft Dubai gevraagd om de uitlevering van Taghi. De procedure daarover zal naar verwachting enige tijd gaan duren. Nederland heeft geen uitleveringsverdrag met de oliestaat, maar landen kunnen onderling wel afspraken over uitleveringen maken.

Redactie/ANP