Misdaad

Ridouan Taghi al sinds afgelopen nacht in Nederland

Ridouan Taghi is woensdag door de autoriteiten in Dubai het land uitgezet en afgelopen nacht overgebracht naar Nederland. Dat meldt het Openbaar Ministerie. Diverse media melden dat hij overgebracht is naar de Extra Beveiligde Inrichting in Vught.

Taghi is “om veiligheidsredenen” met een gecharterd vliegtuig naar Nederland gevlogen, onder begeleiding van de Nederlandse politie. Door de rechtbank is in september een bevel gevangenneming afgegeven voor Taghi. Eerder al had het Openbaar Ministerie (OM) hem op nationale en internationale opsporingslijsten geplaatst.

Tekst gaat onder de video verder

Ontvoerd door Nederland

Volgens advocaat Weski is Taghi in zekere zin ontvoerd door de Nederlandse Overheid. Hij is zonder enige vorm van rechterlijke toetsing uit Dubai door Nederland opgehaald, om hier te worden vastgezet. Dat zegt Taghi’s advocaat Inez Weski donderdag, kort nadat bekend is geworden dat Taghi naar Nederland is overgebracht.

Eerder, toen Taghi nog niet was getraceerd, stopte Weski met de verdediging. Volgens haar was er geen sprake van een eerlijk proces tegen haar cliënt, hoofdverdachte in het liquidatieproces Marengo. Zij pakt de draad nu weer op.

Lees ook: Zo leefde Ridouan Taghi jarenlang in een luxe villa in Dubai

Weski kondigde aan dat zij bezwaar zal maken tegen de gang van zaken rond de uitzetting van Taghi naar Nederland. De advocate is donderdag aanwezig bij een andere groot liquidatieproces, Eris, rond leden van motorclub Caloh Wagoh. Zij mag daar als eerste het woord voeren, omdat zij later op de dag aanwezig zal zijn bij een verhoor van Taghi. Weski zei ter zitting dat de rechter-commissaris daarvoor naar de gevangenis zal afreizen.

Taghi is geen verdachte in Eris, maar speelt wel een sleutelrol in het enorme dossier. Hij zou de verdachten in de zaak hebben gebruikt als moordmakelaars.

De overdracht is “volledig in overeenstemming met de regels van de rechtstaat” gebeurd, aldus minister Ferd Grapperhaus. Dat beeld van een ontvoering herkent hij “totaal” niet. “Ik vind van belang dat dit van begin tot het eind helemaal volgens de regels gebeurt.”

Volgens Grapperhaus kon Taghi zo snel naar Nederland komen omdat Dubai verklaarde dat Taghi “niet op rechtsgeldige wijze” het land was binnengekomen. De autoriteiten in Dubai wilden daarom de zaak snel opgelost zien.

Liquidaties

De 41-jarige Taghi is hoofdverdachte in het grote liquidatieproces Marengo. De eerstvolgende voorbereidende zittingen daarvan zijn op 27 en 28 februari, Taghi wordt dan ook verwacht.

Marengo draait om meerdere liquidaties in de onderwereld. De zaak kwam aan het rollen toen kroongetuige Nabil B. zich meldde. Kort nadat dat naar buiten werd gebracht, werd zijn onschuldige broer vermoord. Afgelopen september werd de advocaat van B. doodgeschoten in Amsterdam. Taghi wordt als opdrachtgever gezien van beide moorden. Deze zijn geen onderdeel van Marengo.

Lees ook: Van deze misdaden wordt Taghi verdacht

Taghi wist lang uit handen van politie en justitie te blijven. Afgelopen zomer werd duidelijk dat hij zich waarschijnlijk in Dubai schuilhield, daar werd hij maandag in een villa aangehouden.

ANP