112

Nieuwe beelden: groep jongeren Utrecht bekogelt agenten en politiebusje met vuurwerk

Het ging er deze jaarwisseling op meerdere plekken in Nederland heftig aan toe. Het is allang niet meer het gezellig feest waar mensen en hulpverleners op zitten te wachten.

In totaal werd er voor miljoenen euro’s aan schade toegebracht aan auto’s en straatmeubilair. Daarnaast moesten er ook bijna 1300 mensen naar het ziekenhuis om vuurwerkgerelateerde wonden.

De hulpdiensten werden bestookt met vuurwerk en konden niet goed hun werk doen. Ook de politie in Utrecht kan daar over meepraten. Agenten hadden daar hun handen vol aan een groep jongeren in de wijk Overvecht.

‘Agenten zijn er klaar mee’

Op de beelden, die de politie Utrecht heeft vrijgegeven, is te zien hoe een groep van zo’n tien tot twintig jongeren een politiebusje belagen. Het voertuig krijgt verschillende soort vuurwerk op zich afgeschoten. Martin Sitalsing, Politiechef Midden-Nederland, vertelt tegenover RTV Utrecht dat hij er klaar mee is. ”Dit is niet waar vuurwerk voor bedoeld is. Het wordt nu gebruikt als geweldsmiddel tegen hulpverleners, dat is natuurlijk absurd”.

Tekst gaat verder onder video.

Lees ook: Tim is tegen een vuurwerkverbod en laat zich horen met een vlammend betoog

Agenten staan ook niet meer te springen om een dienst te draaien tijdens Oud en Nieuw. ”Ook op het bureau krijgen wij dat steeds vaker te horen. Veel agenten hebben helemaal geen zin meer om tijdens de jaarwisseling te werken”, vertelt Sitalsing verder. ”Je wordt in sommige wijken alleen maar bestookt met vuurwerk.”

Die nacht zijn er wel enkele jongeren opgepakt voor uiteenlopende zaken, maar veel lopen er nog vrij rond. Als het aan de politiechef ligt moeten zij zich de komende tijd alsnog gaan verantwoorden voor hun daden tijdens Oud en Nieuw. Volgens Sitalsing worden de beelden nog goed onderzocht om te kijken of de jongeren op de video nog aangehouden kunnen worden.

Grote steun voor vuurwerkverbod

Net als in de politiek gaan er nu ook stemmen op bij de politie voor een vuurwerkverbod. Wat Sitalsing betreft komt dat verbod er liever vandaag dan morgen. Ook de deelnemers van Wat vindt Nederland delen die mening.

Dat blijkt uit het onderzoek van maandag. Een groot deel van de Nederlanders ziet het vuurwerk tijdens jaarwisseling liever verdwijnen. Veertig procent zei voorstander te zijn van een totaal vuurwerkverbod. Voor iets meer dan een derde van de ondervraagden is alleen een verbod op knalvuurwerk voldoende.

Lees ook: Veel Nederlanders zien vuurwerk tijdens jaarwisseling liever verdwijnen