Politiek

Groot deel Nederlanders ziet vuurwerk tijdens jaarwisseling liever verdwijnen

Een groot deel van de Nederlanders is voor een verbod op vuurwerk. Dat blijkt uit onderzoek van Wat vindt Nederland onder ruim 3200 mensen.

Vier op de tien Nederlanders ziet het liefst een totaalverbod op vuurwerk. Voor iets meer dan een derde van het panel is alleen een verbod op knalvuurwerk voldoende. Bijna een kwart vindt dat vuurwerk tijdens oud en nieuw gewoon moet kunnen.

Duizendklappers, grondbloemen, rotjes en vuurpijlen en zijn populairder dan ooit. Voor de afgelopen jaarwisseling werd voor meer dan 77 miljoen euro aan vuurwerk gekocht.

Tegelijkertijd neemt ook de overlast toe en is het geweld tegen hulpverleners in de nieuwjaarsnacht opnieuw gestegen. Op veel plaatsen in Nederland werden agenten en brandweermensen bekogeld met vuurwerk. De roep om het vuurwerk helemaal te verbieden, wordt steeds sterker.

Lees ook: Korpschef: opnieuw meer geweld gebruikt tegen politieagenten

Is vuurwerkverbod de oplossing?

Verschillende politieke partijen pleiten daarom voor een vuurwerkverbod. Maar of een mogelijk vuurwerkverbod de problemen met de relschoppers oplost, is nog maar de vraag. 68 procent van de ondervraagden denkt dat een verbod geen einde zal maken aan de rellen tijdens oud en nieuw.

Wat wel volgens de deelnemers wel zou helpen, is hogere straffen voor overtredingen en misdrijven tijdens de jaarwisseling. De helft denkt dat dat nodig is om de overlast de kop in te drukken.

Andere oplossingen die in het onderzoek worden genoemd zijn: meer handhavers op straat (negen procent), een verplichte ‘opvoedcursus’ voor overlastgevers (elf procent), en ouders aanspreken op het gedrag van hun kroost (tien procent).

Wat Vindt Nederland? is het opiniepanel van Hart van Nederland. Het panel bestaat op dit moment uit 27.000 leden. Per onderzoek wordt een deel van het panel uitgenodigd. Dat gebeurt op basis van de kenmerken van de deelnemers, zoals politieke voorkeur, geslacht, woonplaats, leeftijd. Alle onderzoeken vinden plaats onder begeleiding van opiniepeiler Maurice de Hond.