Politiek

Korpschef: opnieuw meer geweld gebruikt tegen politieagenten

Tijdens de jaarwisseling is opnieuw meer geweld gebruikt tegen politieagenten. Dat zegt korpschef Erik Akerboom. Tijdens de vorige jaarwisseling bedroeg het aantal incidenten tegen politiemensen 59.

Akerboom heeft nog geen exacte cijfers voor het aantal incidenten dit jaar. De politie gebruikt een nieuwe, mobiele registratie van geweld tegen agenten. Daarom zijn er nu nog geen aantallen bekend.

Akerboom noemt het geweld tegen agenten onacceptabel. “Brandweermensen zijn tijdens bluswerkzaamheden belaagd met vuurwerk en stenen en moeten beschermd worden door de ME. Dit mag nooit normaal worden.”

Lees ook: Hulpverleners massaal bekogeld in Nederland: ‘Doe normaal’

De korpschef pleit voor het vieren van een ander soort Oud en Nieuw. “We moeten alleen nog maar veilig siervuurwerk gaan verkopen waar niet meer mee gegooid kan worden. Daarnaast moeten we alleen nog grote gezamenlijke evenementen gaan houden waar vuurwerk wordt afgestoken, en harder straffen om deze trend doorbreken”.

Opvallend veel minderjarigen opgepakt

De politievakbond ACP maakt zich zorgen over het grote aantal minderjarigen dat tijdens de jaarwisseling is aangehouden. Zo werden in Utrecht 23 minderjarigen opgepakt. Het Openbaar Ministerie Midden-Nederland stelde ook dat er opvallend veel jonge verdachten waren opgepakt.

“Het is een forse groep jonge kinderen dat is aangehouden. Er zitten er veel onder de 16 jaar bij. Dat is zorgwekkend”, aldus voorzitter Gerrit van de Kamp. “Met zo’n nieuwe groep is de kans groot dat het nog jarenlang zo door kan gaan. Ik ben daarom erg benieuwd waarom dit soort jongeren zich zo laat gaan. Waar worden ze door gedreven?”

De politie heeft er in de voorbereiding juist alles aangedaan om escalaties te voorkomen. Maar het aantal incidenten tegen politieagenten is deze jaarwisseling toch weer toegenomen. “Alle voorbereidingen en inspanningen ten spijt zijn we nog niet veel opgeschoten.”

 

ANP/Redactie