Gezondheid

Tim is tegen een vuurwerkverbod en laat zich horen met een vlammend betoog

Vandaag bleek dat een kwart miljoen mensen een petitie hebben ondertekend voor een algemeen verbod op consumentenvuurwerk. Niet iedereen zit er echter op te wachten om zijn knaldrang te beteugelen. Liefhebber Tim van den Berg zette in een vurig betoog uiteen waarom hij tegen een vuurwerkverbod is.

“Mijn nieuwe vuurwerkjaar begint eigenlijk al op 1 januari”, vertelt Tim van den Berg uit Woudenberg. Vanaf die dag start hij met het sparen voor en bekijken en bestellen van het vuurwerk voor de eerstvolgende jaarwisseling. “Ik verdeel wat ik wil uitgeven over twaalf maanden, meestal zo’n honderd euro per maand.”

Lees ook: Hulpverleners massaal bekogeld met vuurwerk

Dat het weleens fout gaat met het afsteken van vuurwerk, weet hij heus wel. Door onzorgvuldig afsteken, bijvoorbeeld. Of als het met opzet verkeerd wordt gebruikt. “Ik snap niet dat mensen anderen kwaad zouden willen doen met vuurwerk. Daarom alleen al zou ik relschoppers aanpakken. Hulpverleners bekogelen, vuurwerk naar anderen gooien. Wat zij doen, heeft niets met liefde voor vuurwerk te maken.”

De minderheid verpest het

Tim vindt wel: “Die minderheid verpest het voor de meerderheid. Niet alleen voor de meerderheid die hun vuurwerk op een normale manier wil afsteken, ze verpesten ook de Oud en Nieuw van bijvoorbeeld die hulpverleners die hun werk niet goed kunnen doen.”

Om die reden is hij tegen een vuurwerkverbod dat voor al het consumentenvuurwerk geldt. “Dat zou alleen maar averechts werken. Mensen gaan hun vuurwerk meer uit het buitenland halen, het vuurwerk zal zwaarder worden en met zwaarder vuurwerk zullen de ongelukken ook heftiger worden.”

Vuurwerkbril verplicht maken

Liever ziet Tim dat relschoppers huisarrest krijgen en dat bijvoorbeeld producenten van vuurwerk zorgen dat hun producten veiliger worden. Door er bijvoorbeeld voor te zorgen dat hun vuurwerk minder snel om kan vallen. En door vuurwerkbrillen verplicht te maken. “De autogordel is toch ook verplicht?” Tim zelf draagt altijd een vuurwerkbril. En zorgt ervoor dat iedereen die naar zijn vuurwerk komt kijken, ook een bril heeft.

Vlak na de jaarwisseling besloot Tim het geluid van de vuurwerkliefhebbers te laten horen in briefvorm. In 2,5 uur schreef hij een vlammend betoog, dat voor veel lof zorgde onder mede-vuurwerkliefhebbers. “Ik zou er serieus verdrietig van worden als we er niet uit zouden komen met elkaar.”