Politiek

Meerderheid Tweede Kamer wil verbod op consumentenvuurwerk

Voor het eerst wil een meerderheid in de Tweede Kamer een verbod op knalvuurwerk en gevaarlijk siervuurwerk. Dit komt doordat de PvdA en SP voor een strenger beleid kiezen.

Eerder lieten coalitiepartijen D66 en ChristenUnie al weten voor een verbod tegen consumentenvuurwerk te zijn. Ook oppositiepartijen GroenLinks, Partij voor de Dieren en 50PLUS, SGP, DENK en de eenmansfractie van het Kamerlid Van Kooten-Arissen zijn nu voor een gedeeltelijk vuurwerkverbod te zijn. Samen komen zij uit op 76 zetels, een meerderheid.

Lees ook: Hulpverleners massaal bekogeld met vuurwerk

Aanleiding voor de steun voor een mogelijk verbod is de uit de hand gelopen jaarwisseling. Naast miljoenen euro’s schade zijn er ook opnieuw meer hulpverleners het slachtoffer geworden van geweld. Voor hulpdiensten is de maat vol.

‘Kijken wat verboden moet worden’

Ronald van Raak (SP) vindt dat in elk geval “gevaarlijk knalvuurwerk” verboden moet worden. De politiek moet gaan kijken “welke soorten vuurwerk er in de toekomst nog wel verkocht en afgestoken mogen worden, en welke soorten niet meer”, schrijft hij op de website van de partij.

Lees ook: Kwart miljoen mensen en organisaties ondertekenen petitie voor vuurwerkverbod

De PvdA schaart zich achter het pleidooi van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) om knalvuurwerk en vuurpijlen te verbieden. En als dat niet werkt “sluiten we een totaalverbod op al het vuurwerk ook niet uit”, aldus Tweede Kamerlid Attje Kuiken in een verklaring maandag.

Nipte meerderheid

Er is in de Kamer nu een nipte meerderheid van 76 zetels om vuurwerk verder te beperken. Naast de PvdA en SP gaat het om de ChristenUnie, D66, GroenLinks, 50PLUS, SGP, Partij voor de Dieren, DENK en Van Kooten-Arissen.

Lees ook: Tim is tegen een vuurwerkverbod en laat zich horen met een vlammend betoog

Regeringspartijen VVD en CDA zijn nog niet zo ver. Maar in die partijen is wel een discussie gaande. Prominente VVD’ers, zoals burgemeester Johan Remkes van Den Haag en Jan van Zanen van Utrecht, roepen inmiddels op tot een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen.

Steekproef

Uit een steekproef onder de honderden leden van het netwerk binnen de VVD dat zich actief bezighoudt met vraagstukken op gebied van justitie en veiligheid, blijkt een grote meerderheid (87 procent) voor een verbod op het afsteken van knalvuurwerk en vuurpijlen te zijn. Een meerderheid (51 procent) van de ondervraagde leden is voor “een landelijk totaalverbod op de verkoop en het zelf afsteken van consumentenvuurwerk“. De peiling wordt aan de VVD-fractie aangeboden “zodat zij deze kan meewegen in het bepalen van haar standpunt”.

In de Kamer werken GroenLinks en Partij voor de Dieren aan een initiatiefwet om consumentenvuurwerk te verbieden. 50PLUS steunt een dergelijk verbod.

 

 

Grote steun voor vuurwerkverbod

Donderdag bleek uit onderzoek van Wat vindt Nederland dat een groot deel van de Nederlanders vuurwerk tijdens jaarwisseling liever ziet verdwijnen. Veertig procent zei voorstander te zijn van een totaal vuurwerkverbod. Voor iets meer dan een derde van de ondervraagden is alleen een verbod op knalvuurwerk voldoende.

Lees ook: Groot deel Nederlanders ziet vuurwerk tijdens jaarwisseling liever verdwijnen

Redactie/ANP