Politiek

Minister Grapperhaus: geen wapenstok voor boa's, wel bodycam en noodknop

Als het minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) ligt krijgen Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) een bodycam en een noodknop. Geen wapenstok of pepperspray zoals de Nederlandse BOA Bond had voorgesteld. Dit vertelt Grapperhaus maandagavond tegenover Hart van Nederland na afloop van het veiligheidsberaad.

“Het is ingewikkelde materie. Aan het bewapenen zitten nogal wat haken en ogen. Het gaat onder meer om opleidingseisen en aansprakelijkheden van gemeentes. De politie heeft het geweldsmonopolie in Nederland. Alleen zij mogen geweld gebruiken.”

Afschrikwekkend effect

De minister wil de handhavers wel beter beschermen. “Ik trek mij hun zorg aan. Wij kijken naar een goede noodknop en bodycams. Die camera’s hebben vaak al een afschrikwekkend effect. Het lokale gezag moet er bovendien voor zorgen dat boa’s meteen politiebijstand krijgen als zij bescherming nodig hebben.”

Richard Gerrits, voorzitter vakbond BOA-ACP, vindt de handreiking van de minister een lachertje. “We waren goed in gesprek, dus deze uitspraak vind ik verrassend”, zegt Gerrits tegenover Hart van Nederland. Gerrits en de bond laten het er dan ook niet bijzitten en gaan verder met de geplande acties. ”We gaan nu gewoon verder met de acties. Dat komt er op neer dat we al snel niet meer zullen handhaven.”

Protest

Om de maatschappij en de politiek te laten zien dat de boa’s het niet langer pikken gaan zij dinsdag protesteren. In meer dan twintig steden leggen zij om 12.00 uur het werk neer. In acht van die steden is een korte, zichtbare protestbijeenkomst. Het gaat om Amsterdam, Den Haag, Ede, Rijswijk, Leeuwarden, Den Bosch, Beverwijk en Velsen.

Lees ook: Boa’s woedend na zoveelste geweldincident, voeren landelijk actie in mei en juni

In minimaal twaalf andere steden en plaatsen zullen boa’s op hetzelfde tijdstip op een andere wijze hun steun betuigen aan deze actie. Dat gebeurt in ieder geval in Haarlem, Smallingerland, Drachten, Zonder, Hilversum, Dongen, Zoetermeer, Zwijndrecht, Roosendaal, Hulst, Krimpen aan den IJssel, en Kerkrade.

IJmuiden

Grapperhaus sprak ook zijn afschuw uit over het incident onlangs in IJmuiden. “Het is belachelijk en schandalig dat strandbezoekers boa’s hebben aangevallen. Zij hebben geen begrip voor hoe het in de samenleving werkt.”

Lees ook: Voorzitter BOA Bond laaiend na mishandeling handhaver: ‘Gaan we wachten op de eerste dode?’

Boa’s hebben de laatste paar weken erg veel over zich heen gekregen bij het handhaven van de coronamaatregelen. Hierbij werden zij regelmatig de mikpunt van agressie en onbegrip. Het dieptepunt was het geweldincident in IJmuiden waar een groep jongeren twee boa’s meerdere malen sloegen en opjoegen. De jongeren hielden pas toen er een agent de twee boa’s te hulp schoot en zijn wapenstok tevoorschijn haalde.

Een van de boa’s moest na het incident naar het ziekenhuis. De minderjarige verdachte (17) in deze zaak is maandag weer op vrije voeten gesteld.

‘Het kan ineens mis gaan’

“Wij spreken zichtbaar onze afschuw uit over het geweld tegen boa’s, zoals dat recent in IJmuiden plaatsvond. Dit is een treffend voorbeeld van de omstandigheden waaronder boa’s hun werk moeten doen. Het kan zomaar ineens mis gaan en dan hebben ze geen enkel middel. Agressie en geweld tegen handhavers moet nou eens afgelopen zijn. Wij moeten handhaven, dat staat notabene op onze rug en we zijn vaak als eerste ter plaatse, dan moeten wij ons minstens kunnen verdedigen. Wij eisen dat wij zo snel mogelijk beschikken over verdedigingsmiddelen”, aldus de BOA Bond.

ANP/Redactie