Politiek

Militairen springen bij om voedselbanken weer op gang te krijgen

Tientallen militairen springen bij in de distributiecentra van de voedselbanken. Vanwege een tekort aan vrijwilligers lukt het nu niet goed om producten van de distributiecentra naar de uitgiftepunten te krijgen. Daarom gaat defensie daarbij helpen.

Dat bevestigt het ministerie van Defensie aan Hart van Nederland. De voedselbank Haaglanden kreeg sinds maandag al steun van defensie, maar vanaf dinsdag worden alle voedselbanken bijgestaan die zijn aangesloten bij Voedselbanken Nederland.

Hamsteren funest

Door de coronacrisis staat het water veel voedselbank al weken aan de lippen. Vanwege het massale hamsteren zijn er weinig houdbare producten over voor de mensen onder de armoedegrens die een pakket ophalen bij de voedselbank.

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over het coronavirus

Ook is er een personeelsprobleem door de crisis, met name bij distributiecentra. De vrijwilligers daar zijn over het algemeen wat ouder en vallen in de risicogroep die ernstig ziek kan worden door het coronavirus. Een groot deel blijft daarom uit voorzorg thuis. De distributiecentra hebben zelf om hulp gevraagd.

De 42 militairen die de distributiecentra gaan ondersteunen, zijn onderofficieren – veelal jonge leidinggevenden van defensie. Zij zullen voor langere termijn bijspringen, zo’n drie tot zes weken per locatie.

Voedselstroom weer op gang krijgen

Op die manier denkt het kabinet de voedselstroom richting de uitgiftepunten weer op gang te kunnen brengen. Die ligt nu voor een groot gedeelte stil.

Eerder kregen de voedselbanken al financiële steun van het kabinet, zo’n vier miljoen euro. Dat geld is in een calamiteitenfonds gestopt. Als de nood hoog is, kan een voedselbank uit het fonds geld krijgen om het hoofd boven water te houden.

Lees ook: Jongste (29) van Brabantse broers op ic overleden aan coronavirus

Er zijn 170 voedselbanken aangesloten bij Voedselbanken Nederland, daaronder vallen verschillende uitgiftepunten. Volgens de organisatie leven in ons land ongeveer een miljoen mensen onder de armoedegrens.