Gezondheid

LIVEBLOG | Het corona-nieuws van 7 april

Nederland blijft in ieder geval tot het einde van deze maand in een ‘intelligente lockdown’ om verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan. In dit liveblog houden we je op de hoogte van al het nieuws rondom het virus.

  • Lees hier het liveblog van maandag terug.
  • Het aantal corona-doden in Nederland is opgelopen naar 2101. In totaal zijn er tot nu toe 19.580 mensen in ons land positief getest op het virus.
  • De toestroom in de ziekenhuizen lijkt af te vlakken: 7427 coronapatiënten zijn tot nu opgenomen (geweest). Bekijk op deze kaart het aantal opgenomen inwoners er per gemeente.

Update 23:30 – Liveblog gesloten

Wij sluiten dit liveblog voor nu. Houd hartvannederland.nl in de gaten voor meer updates.

Update 22:35 – Calamiteitenhospitaal open voor extra IC-bedden

Defensie en UMC Utrecht zetten de IC-capaciteit van het calamiteitenhospitaal in voor de opvang van coronapatiënten. In het hospitaal, dat normaal gesproken kortstondige traumaopvang biedt, wordt de bestaande IC-capaciteit van 12 bedden uitgebreid naar 19.

Met deze extra uitbreiding komt de IC-capaciteit van het UMC Utrecht in totaal op 80 IC-bedden uit. Deze extra capaciteit voor het UMC Utrecht komt geleidelijk beschikbaar, zodat de artsen en verpleegkundigen van Defensie en het UMC Utrecht zich goed kunnen voorbereiden, meldt het ministerie van Defensie.

Defensie levert 56 verpleegkundigen, 10 artsen, 26 personen ondersteunend personeel en intensive-care materiaal. De artsen en verpleegkundigen van Defensie gaan nauw samenwerken met de intensivisten en specialistisch verpleegkundigen van het UMC Utrecht.

De laatste keer dat het calamiteitenhospitaal werd opengesteld was na de tramaanslag in Utrecht op 18 maart 2019. Daarbij vielen vier doden en zes gewonden.

Update 21:40 – Opnieuw miljarden voor ondernemers: kabinet verruimt regelingen

Het kabinet breidt de bestaande regelingen uit die ondernemers in coronaproblemen moeten helpen. Bedrijven uit veel meer getroffen sectoren kunnen een beroep doen op een gift van 4000 euro. Het budget dat het kabinet beschikbaar stelt om garant te staan voor bepaalde leningen wordt verruimd van 1,5 miljard naar 10 miljard.

Ondernemers die fysiek dicht bij klanten moeten komen, zoals tattooshops, kunnen ook een beroep doen op de ‘coronagift’ van het kabinet, waar al tienduizenden bedrijven een beroep op hebben gedaan. Die regeling is specifiek voor het midden- en kleinbedrijf (mkb). Ook taxi-ondernemers, tandartspraktijken en fysiotherapeuten kunnen onder bepaalde voorwaarden een beroep hierop doen. De complete lijst is hier te vinden.

Het deel van de leningen waarvoor de overheid garant zal staan, wordt flink verhoogd. Dat was eerst nog 50 procent, maar gaat voor grote bedrijven (met meer dan 250 werknemers) omhoog naar 80 procent. Voor het mkb naar 90 procent.

Update 20:48 – ‘WHO moet erkennen dat coronavirus van wilde dieren komt’

World Animal Protection roept samen met nog 240 dierenorganisaties de Wereldgezondheidsorganisatie op om te erkennen dat het coronavirus verband houdt met de wereldwijde handel in wilde dieren. De Nederlandse organisaties Stichting SPOTS en Stichting AAP tekenden de brief ook.

“Het coronavirus is naar alle waarschijnlijkheid op de mens overgesprongen van een wild dier dat werd verhandeld op een markt in de Chinese stad Wuhan”, schrijft World Animal Protection in een verklaring. De 240 organisaties willen dat er een wereldwijd verbod komt op markten waar levende wilde dieren worden verhandeld. Ook moet het verboden worden om bijvoorbeeld medicijnen te maken van dieren.

“Te midden van de Covid-19-crisis roepen we de WHO op om overheden over de hele wereld dringend te adviseren om een verbod in te stellen op markten voor levende wilde dieren en het gebruik van wilde dieren voor medicijnen permanent te verbieden”, aldus Dirk-Jan Verdonk, algemeen directeur van World Animal Protection Nederland. “Zo beperken we reële gezondheidsrisico’s en voorkomen we onnodig dierenleed.”

Update 20:36 – Autoriteit Persoonsgegevens wil ‘corona-apps’ controleren

Als het kabinet slimme apps gaat inzetten bij de bestrijding van het coronavirus, wil de Autoriteit Persoonsgegevens daarover oordelen. Dat laat het orgaan dat de privacy van de Nederlanders bewaakt, in een verklaring weten.

Het kabinet maakte dinsdagavond na crisisberaad bekend de inzet van dergelijke apps te onderzoeken. Een app waarschuwt als je met een besmet persoon in aanraking bent geweest. Met een tweede app kan dan eenvoudig contact worden onderhouden met een arts.

“Zulke apps kunnen alleen als de privacy geborgd is. Anonimiteit is bij zo’n app het kernwoord”, aldus de privacywaakhond. “Wij zijn daarbij zeer scherp, want mensen moeten erop kunnen vertrouwen dat de overheid zorgvuldig met hun gevoelige informatie omgaat.”

Update 19:39 – Kabinet wil app voor opsporing contacten van coronapatiënt

Het kabinet wil twee apps gaan gebruiken waarmee contacten kunnen worden opgespoord van mensen die besmet zijn met het coronavirus. Naar deze technologie wordt nu onderzoek gedaan, zei zorgminister Hugo de Jonge dinsdag na het crisisberaad.

Met de ene app kunnen de contacten worden getraceerd en met de andere app is makkelijk contact te onderhouden met een dokter. De Jonge zei dat vooral de privacy van mensen belangrijk is. Dit zijn kwesties die nu worden uitgezocht.

Update 19:30 – Verlengen coronamaatregelen na 28 april is volgens premier Rutte ‘reëel’

Het is zeker reëel dat de strenge maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen, na 28 april van kracht blijven. Dat zei premier Mark Rutte tijdens een persconferentie dinsdagavond.

Rutte noemt het verder “veel te vroeg” om te speculeren wat er gaat gebeuren. De week voor de 28e komt het kabinet met nieuwe maatregelen voor de periode daarna. Rutte zei dat we “voorzichtig” op de goede weg zijn, maar benadrukt dat iedereen zich wel aan de regels moet blijven houden.

Ook liet de premier tijdens de persconferentie weten trots te zijn op alle Nederlanders die afgelopen weekend binnen zijn gebleven. Hij sprak steun uit: “Hou vol en blijf zoveel mogelijk thuis, ook tijdens Pasen.”

Update 18:08 – Miljoenensteun voor huis-aan-huisbladen en lokale omroepen

Lokale kranten en omroepen kunnen bij het Rijk aankloppen voor een eenmalige bijdrage om de coronacrisis te doorstaan. Mediaminister Arie Slob roept daarvoor een tijdelijk steunfonds in het leven met 11 miljoen euro in kas. Hij vraagt gemeenten en provincies verder om bijvoorbeeld te blijven adverteren in de plaatselijke pers of zelf ook geld bij te leggen.

Update 17:32 – KNVB wil doorvoetballen en gaat competities niet vroegtijdig stoppen

De KNVB peinst er niet over om de competities in het betaalde voetbal vroegtijdig stop te zetten. De bond zet vol in op doorvoetballen. Volgens het AD is dat vanmiddag besproken met de clubs in de eredivisie en Keuken Kampioen Divisie.

Als het RIVM akkoord gaat hoopt de KNVB half juni de inhaalwedstrijden AZ – Feyenoord en FC Utrecht – Ajax af te laten werken. In het weekend daarna – 19, 20 en 21 juni – zouden de competities in het betaalde voetbal dan weer volledig kunnen worden hervat. Waarschijnlijk zonder publiek.

De KNVB hoopt dat de clubs half mei weer mogen trainen. De competitie zou dan tot eind juli kunnen doorlopen.

Update 17:26 – ‘Coronamaatregelen pas versoepelen onder strenge voorwaarden’

Er moet worden gewacht met het versoepelen van anti-coronamaatregelen tot aan een aantal specifieke voorwaarden is voldaan. Dat adviseert het zogenoemde Outbreak Management Team (OMT) van het RIVM aan het kabinet, de belangrijkste raadgever van de regering in de coronacrisis.

De ‘transitiestrategie’ kan pas beginnen als aan vijf voorwaarden voldaan is. Die worden opgesomd in de brief met het advies die het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft gekregen en waarover de NOS beschikt.

Het besmettingsgetal – het aantal mensen dat door één patiënt wordt besmet – moet “geruime tijd” kleiner zijn dan één. Verder kan het versoepelen van de maatregelen pas beginnen als “het zorgsysteem, ic’s inbegrepen, niet langer overvraagd is en de kans gekregen heeft zich te herstellen” en er “voldoende testcapaciteit is”.

Ook moeten er “voldoende capaciteit en mogelijkheden voor bron- en contactopsporing beschikbaar zijn, inclusief de capaciteit om grote datastromen te analyseren, ook op regionaal niveau.” Tenslotte moeten er “meetinstrumenten beschikbaar zijn die de effecten van de transitie snel kunnen oppikken”.

Update 17:20 – Zorgorganisaties dringen aan op meer beschermingsmiddelen

Zorgmedewerkers in de ouderenzorg hebben sneller en meer beschermingsmiddelen nodig om zich te kunnen beschermen tegen het coronavirus. De zorg voor met corona besmette ouderen, zowel in verpleeghuizen als thuis, dreigt anders vast te lopen.

Daarvoor waarschuwt ActiZ, de branchevereniging van zorgorganisaties. Volgens ActiZ is er voortdurend een tekort aan mondkapjes, handschoenen en schorten. “We snappen dat er wereldwijd een run op beschermingsmiddelen is, maar de distributie van de beschermingsmiddelen door het ministerie van VWS gaat te traag. Er is meer snelheid nodig”, zegt woordvoerder Conny Helder.

Ze noemt het huidige beleid onacceptabel. “We zullen onze medewerkers nooit dwingen tot onbeschermd werken in risicovolle situaties, maar hun risico’s nemen nu wel snel toe. Dat is onverantwoord.”

Update 16:56 – ‘Nederlandse economie krimpt dit jaar met 8 procent’

De Nederlandse economie zal vanwege de impact van de coronacrisis dit jaar waarschijnlijk met wel 8 procent krimpen. Dat meldt ING in een nieuwe berekening. In het tweede kwartaal vertoont de economie naar verwachting een neergang van dik 16 procent.

Voor de wereldeconomie rekent ING in 2020 op 2 procent krimp.

Update 16:40 – Politie organiseert digitaal ‘Paaseieren Zoekspel’

De politie Oost-Nederland gaat op Eerste Paasdag eitjes verstoppen. Niet in het gras of in struiken, maar op hun Facebookpagina’s. Daarmee speelt de politie in op de oproep van het kabinet om vooral binnen te blijven tijdens het paasweekend.

In die eitjes staan letters en daarmee kun je een zin vormen. Als je de oplossing van de zoektocht instuurt, maak je kans op een optreden van de zingende politieagent. “Dat thuisblijven belonen we graag”, aldus de politie.

Kijk voor de spelregels op de website van de politie. Hieronder alvast een impressie van de hoofdprijs.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Het is bijna Paasweekend! Voor veel mensen is het traditie om er lekker op uit te gaan: brunchen in je favoriete restaurant of gezellig met de hele familie paaseitjes zoeken. Wat balen dat we juist nu binnen moeten blijven… Daarom organiseren wij het grote (online) Politie Paaseieren Zoekspel. We brengen de zoektocht naar jullie huiskamers! We verstoppen op Eerste Paasdag overal eitjes op de politie Facebookpagina’s van Oost-Nederland. In die eitjes staan letters en daarmee kun je een zin vormen. Heeft jouw dochter of zoon geen Facebook? Zoek dan samen met je eigen account. Net als na een echte paaseierenzoektocht levert het jullie iets leuks op! Bekijk de video om te zien wat dat is. ?BELANGRIJK? Deze actie is voor gezinnen die in Gelderland of Overijssel wonen. De overige voorwaarden om mee te doen, de uitgebreide uitleg over het spel en informatie over de prijs zijn hier te lezen: https://www.politie.nl/nieuws/2020/april/6/02-doe-mee-met-het-politie-paaseieren-zoekspel.html

Een bericht gedeeld door Thijs Roseboom (@thijsroseboommusic) op 7 Apr 2020 om 3:26 (PDT)

Update 16:19 – Kleine toename op ic’s: 15 patiënten meer

Het aantal coronapatiënten op de intensivecareafdelingen van Nederlandse ziekenhuizen is opnieuw slechts licht gestegen. De afgelopen 24 uur is het totale aantal Nederlandse ic-patiënten met 15 gestegen naar 1424, maakte het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) dinsdag bekend. Maandag kwamen er per saldo 24 ic-patiënten bij.

Het totale aantal van 2400 ic-bedden is nog ruim voldoende om iedereen die opname nodig heeft te helpen. “Op dit moment hebben wij geen zorgen over de beschikbare capaciteit”, zei voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. Dat geldt zowel voor mensen met Covid-19 als voor andere patiënten.

Update 16:00 – Vlaggenactie voor het onderwijs van de baan

De vlaggenactie voor het onderwijs in coronatijd, die donderdag volgens verschillende organisaties landelijk moest worden gehouden, is alweer van de baan. Er rezen bezwaren tegen vrolijk wapperende vlaggen nu er zoveel leed is door de crisis.

“Veel mensen laten weten het op dit moment niet gepast te vinden. Met name het gekozen middel; de Nederlandse vlag, vinden zij in deze tijden niet passend. We begrijpen dat. Daarom stellen we de campagne om alle mensen te bedanken uit naar het moment dat de scholen en de opvang weer opengaan”, aldus een woordvoerder van de betrokken PO-Raad. Ook dan zullen er geen vlaggen aan te pas komen.

Update 15:06 – Impressie op de ic van het Tergooi Ziekenhuis

Het Tergooi Ziekenhuis in de regio Gooi en Vechtstreek laat met een video een inkijkje zien over hoe er wordt gewerkt op de intensive care. Zo kunnen familieleden en naasten een impressie krijgen.

Update 14:51 – Politie deelt 1400 ‘coronaboetes’ uit

De politie heeft in anderhalve week tijd ruim 1400 mensen beboet voor het overtreden van de coronamaatregelen. Ze waren met te veel mensen op pad of hielden niet genoeg afstand.

Een week geleden stond de teller op basis van de eerste vier dagen op 250 boetes voor mensen die zich niet hielden aan de regels om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

De criminaliteitscijfers blijven aanzienlijk lager dan normaal, maakte de politie dinsdag bekend. Dat was ook vorige week al het geval.

Update 14:20 – Vanmiddag persconferentie met premier Rutte en minister De Jonge

Het crisisteam van het kabinet komt dinsdagmiddag om 16.00 uur opnieuw bij elkaar om te praten over de coronacrisis. Na het overleg is er een persconferentie met premier Rutte en minister De Jonge van Volksgezondheid. Dat zal rond 19.00 uur zijn. SBS 6 zendt de persconferentie live uit.

Het lijkt er niet op dat er dan nieuwe maatregelen bekendgemaakt zullen worden, zeggen bronnen in Den Haag tegen Hart van Nederland. De verwachting is dat het kabinet Nederlanders vooral gaat oproepen om zich ook de komende tijd aan de maatregelen te houden.

Volgens bronnen wordt op de ministeries inmiddels ook al voorzichtig gekeken naar de fase na 28 april, als een groot deel van de maatregelen afloopt. Maar over wat voor stappen er dan genomen zullen worden, is nog weinig bekend.

Update 14:03 – Koning bezoekt ziekenhuis Den Bosch

Koning Willem-Alexander heeft dinsdagochtend een bezoek gebracht aan het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch. De vorst werd bijgepraat over de situatie in het Brabantse ziekenhuis, dat op grote schaal te maken heeft met het behandelen van coronapatiënten.

Verder sprak Willem-Alexander met medewerkers over de impact van het virus op hun werkplek, maar ook over de veranderingen in hun privéleven. Tot slot ging de koning langs bij verschillende poliklinieken waar hij patiënten ontmoette voor wie de zorg nu weer wordt hervat.

Update 13:55 – Dodental passeert 2000

In de afgelopen dag zijn er 234 nieuwe sterfgevallen door het nieuwe coronavirus gemeld. Het dodental in Nederland komt daarmee op 2101, meldt gezondheidsorganisatie RIVM dinsdag.

Het aantal bevestigde besmettingen nam met 777 toe tot 19.580. Het aantal ziekenhuisopnames steeg licht: in de afgelopen dag kwamen er 292 nieuwe coronapatiënten bij. Dat betekent dat er nu 7427 mensen zijn opgenomen (geweest).

Update 12:51 – Burgemeester betuigt steun aan overleden Guus (29) uit Beek en Donk

Tegenover Omroep Brabant laat burgemeester Frank van der Heijden van de gemeente Laarbeek weten mee te leven met de familie van de 29-jarige Guus, die dinsdagochtend overleed aan de gevolgen van het coronavirus. “Ik ken de familie goed. En dat geldt voor veel mensen hier. Dit hakt er enorm in hier” laat de burgemeester weten.

Update 12:48 – Coronapatiënt sneller uit ziekenhuis door thuismeetapparatuur

Coronapatiënten van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) die al een eind zijn opgeknapt, kunnen sneller naar huis dankzij een set meetapparatuur waarmee ze hun toestand zelf goed kunnen monitoren.

In de ‘COVID-box’ zit een digitale thermometer, een bloeddrukmeter en een zuurstofsaturatiemeter. Patiënten kunnen daar zelf hun waarden mee opmeten en die dagelijks doorgeven tijdens een videoconsult met een zorgverlener.

Update 12:33 – Volle bus in Venlo beboet

In Venlo werd maandagavond een bus aangetroffen met daarin 38 passagiers. De bus vervoerde personeel van een uitzendbureau. Een woordvoerder van de gemeente Venlo zei dinsdag dat dit bedrijf al herhaaldelijk was gewaarschuwd.

Omdat de waarschuwingen in de wind werden geslagen, is er nu opgetreden. Alle inzittenden kregen een boete van 390 euro, aldus de woordvoerder.

Update 12:20 – Röntgenfoto kan helpen bij opsporen coronavirus

Röntgenfoto’s kunnen artsen helpen te bepalen of een patiënt lijdt aan de ziekte Covid-19. Twee Nederlandse bedrijven hebben software ontwikkeld die de aantasting van longweefsel duidelijk weergeeft en analyseert. Een score tussen 0 en 100 laat zien in hoeverre in een long “abnormaliteiten” te zien zijn die duiden op Covid-19.

Het virus wordt normaal standaard vastgesteld met een laboratoriumtest. Daarnaast worden vaak CT-scans gebruikt om direct via een beeld van de longen een indicatie te krijgen of iemand mogelijk is besmet. In arme landen zijn tests en kostbare CT-scanners echter niet altijd beschikbaar.

Röntgenapparatuur, die op meer plaatsen aanwezig is, kan dus een “nuttig hulpmiddel” zijn, stellen de medische technologiebedrijven Thirona en Delft Imaging. De tool die ze hebben gebouwd, is gratis te gebruiken.

Update 12:15 – Meldkamer Rotterdam experimenteert met thuiswerken

Rotterdammers die het alarmnummer 112 bellen kunnen nu ook een thuiswerker aan de lijn krijgen. De meldkamer in de regio Rotterdam-Rijnmond is bezig met een proef om centralisten thuis te laten werken om te kunnen voldoen aan de coronamaatregelen.

Medewerkers van de meldkamer hebben voor het experiment een thuiswerkplek met de benodigde apparatuur om 112-meldingen te kunnen behandelen. Een woordvoerder van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond spreekt van een pilotfase. “We onderzoeken tijdens de proef wat de mogelijkheden zijn om het werk op de meldkamer thuis te kunnen doen”, zegt de woordvoerder. Volgens hem is de meldkamer tijdens dit experiment overigens nooit onbezet.

Update 12:11 – Juf mist kinderen zo erg dat ze poppetjes van haar leerlingen breit

Juf Ingeborg Meinster-Van der Duin mist haar kleuters in deze coronatijd zo erg, dat ze van ieder kind een gelijkend poppetje heeft gebreid. Ook van de juf zelf heeft ze een katoenen versie gemaakt. 

Update 10:17 – Supermarkten roepen klanten op om eerder paasinkopen te doen

Supermarkten hopen dat klanten eerder dan het paasweekend hun inkopen komen doen. “Vanwege het coronavirus willen we die drukte nu niet”, zegt Marc Jansen van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), dat de belangen behartigt voor de supermarktbranche. Jansen stelt dat supermarkten nu al hun paasvoorraad goed op orde hebben en je daarom vandaag al goed voorzien kunt zijn.

Het CBL constateert verder dat klanten zich goed aan de regels houden in supermarkten. Wel kan er nog wat worden verbeterd volgens Jansen. “We horen dat supermarktmedewerkers nog met enige regelmaat in discussie moeten met klanten die samen boodschappen willen doen. We doen daarom nogmaals de oproep: kom alleen. Dan heeft iedereen in de winkel meer ruimte.”

Update 09:57 – Toneelgroep Maastricht dreigt failliet te gaan

Toneelgroep Maastricht vreest voor een faillissement als gevolg van de coronacrisis. Het theatergezelschap draaide goed, maar heeft sinds de uitbraak van het coronavirus 130 voorstellingen moeten annuleren. “Het inkomstenverlies bedraagt op dit moment ruim zeven ton”, aldus de directeuren.

Omdat er op dit moment geen voorstellingen zijn, vallen de kosten ook lager uit. Maar dan nog blijft er volgens de directeuren een tekort van 350.000 euro onder de streep staan. “Daarmee koersen we af op een faillissement.” Bij het gezelschap werken zeventien vaste medewerkers, per productie worden tientallen mensen ingehuurd, zoals acteurs, ontwerpers en technici.

De steunmaatregelen van de overheid helpen het theatergezelschap “om op de korte termijn de liquiditeit op orde te houden”. Maar, benadrukt Toneelgroep Maastricht, “op de lange termijn komen we alsnog in de rode cijfers”.

Update 08:39 – ABN AMRO voorspelt daling huizenprijzen

De huizenmarkt krijgt door de coronacrisis zo’n knauw dat de huizenprijzen volgend jaar zullen dalen. Dat voorspellen economen van ABN AMRO. Hoe sterk de daling wordt is nog niet bekend. Dat hangt af van de precieze impact van de crisis.

Update 08:17 – Geen gedwongen huisverkoop tijdens coronacrisis

Mensen die vanwege de coronacrisis hun hypotheek tijdelijk niet kunnen betalen hoeven niet bang te zijn dat ze op straat komen te staan. Minister Stientje van Veldhoven (Wonen) heeft daarover afspraken gemaakt met hypotheekverstrekkers en andere ‘woonpartijen’ zoals de Nederlandse Vereniging van Banken, het Verbond van Verzekeraars, Nationale Hypotheekgarantie en de Vereniging Eigen Huis.

De bedoeling is dat hypotheekverstrekkers met huiseigenaren naar oplossingen zoeken, bijvoorbeeld uitstel van betaling. De afspraken gelden tot tenminste tot 1 juli. Ze gelden niet als er sprake is van criminele activiteiten zoals fraude, wietteelt en/of het onderhouden van een drugslab.

Update 08:15 – Eerste Kamer komt vandaag weer bijeen

De Eerste Kamer komt dinsdag voor het eerst sinds 10 maart weer bij elkaar om te vergaderen. Het gebouw werd na die dag gesloten in verband met het oprukkende coronavirus. De gemiddelde leeftijd van senatoren ligt wat hoger, zodat ze kwetsbaarder zijn. Veel werkzaamheden gingen wel digitaal door.

Er zijn maatregelen getroffen om zo veilig en hygiënisch mogelijk te werken. Zo zal per fractie maar één senator tegelijk aanwezig zijn in de plenaire zaal. De vertrekken van de senaat lenen zich nog minder voor het bewaren van 1,5 meter afstand dan die van de overburen in de Tweede Kamer. Publiek mag niet komen en ook voor de pers zijn er beperkingen.

De senatoren zullen onder meer over het noodpakket stemmen waarmee het kabinet de economische gevolgen van de coronacrisis wil bestrijden. De Tweede Kamer stemde er al mee in. Het kabinet hoefde met de uitvoering van de noodmaatregelen overigens niet te wachten op parlementaire instemming.

Update 07:57 – Verpleeghuizen laten partners intrekken

In sommige verpleeghuizen hebben partners krijgen toestemming om tijdens de coronacrisis tijdelijk in te trekken bij een bewoners. Voorwaarde is wel dat ook de partner binnen blijft. Dat meldt Trouw dinsdag.

Volgens de branchevereniging is het laten intrekken van partners niet in strijd met het bezoekverbod dat geldt vanwege de uitbraak van het coronavirus. Volgens een woordvoerder overwegen meer zorginstellingen de mogelijkheid aan te bieden. In enkele verpleeghuizen wordt in uitzonderlijke gevallen wel bezoek toegestaan, ook aan bewoners buiten de stervensfase.

Update 07:17 – Geen vakanties meer geboekt

Nederlanders stellen vanwege de uitbraak van het coronavirus massaal hun vakantie uit: het aantal boekingen voor mei tot augustus is teruggelopen tot praktisch nul. Dat meldt De Telegraaf dinsdag.

De krant maakte een rondgang langs reisaanbieders in binnen- en buitenland. Er wordt vooral een streep gezet door verre vliegreizen en cruises, zeggen touroperators. “Mensen zoeken wat meer zekerheid, daarom blijven ze liever dichterbij in een huisje of op de camping”, denkt Ramon van Reine van kampeerspecialist ACSI.

Toch verwacht TUI dat we in het najaar een inhaalslag gaan maken. Bij concurrent Corendon merken ze dat nu al. “Wij zien een sterke opleving van de boekingen in herfst, winter en voorjaar 2021”, aldus directeur Steven van der Heijden.

Update 06:37 – ‘Registratiesysteem ic-bedden faalt’

Het nieuwe softwaresysteem dat ziekenhuizen van het Landelijk Coördinatiecentrum moeten gebruiken om het aantal beschikbare ic-bedden door te geven, werkt niet goed. Dat meldt de Volkskrant dinsdag.

De Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) roept ziekenhuizen daarom op om twee andere systemen te gebruiken en het centrale registratiesysteem te negeren. Vanaf het begin waren er al twijfels over de betrouwbaarheid van het nieuwe systeem.

Volgens de krant heeft het falen ook zeker één keer voor een ernstige situatie gezorgd. Ambulances met coronapatiënten reden vanuit Brabant naar Groningen omdat daar plek op de intensive care zou zijn. Ter plekke bleek dat de bedden niet bemand waren.

Update 06:25 – ‘AirFrance-KLM heeft staatssteun nodig’

Air France-KLM heeft dringend staatssteun nodig om draaiende te kunnen blijven tijdens de coroacrisis. Dat heeft Air France-baas Anne Rigail tegen de Franse krant Le Figaro gezegd. “De steun is absoluut noodzakelijk.”

De vliegmaatschappij heeft zes miljard euro in kas, maar heeft snel geld van de Franse en Nederlandse overheid nodig om de vloot in de lucht te kunnen houden. De directie is in gesprek met beide landen over mogelijke financiële steun.

Het luchtvaartbedrijf praat ook met verschillende banken over miljarden euro’s aan noodleningen waar de staat garant voor moeten staan. “We zijn dankbaar dat Frankrijk en Nederland hebben toegezegd om te helpen”, aldus Rigail.