Politiek

Premier Rutte: 'Hou vol en blijf zoveel mogelijk thuis, ook tijdens Pasen'

Premier Mark Rutte heeft dinsdagavond tijdens een persconferentie het Nederlandse volk wederom opgeroepen om binnen te blijven, ook in het aanstaande Paasweekend.

“Geen onnodige reizen en geen onnodig grensverkeer. Ik doe een beroep aan iedereen om Pasen thuis te vieren”, verduidelijkte Rutte. “Blijf thuis”, zei hij vervolgens in verschillende talen.

Dit zijn alle besproken punten op een rij (tekst gaat verder onder foto):

Rutte trots op Nederlanders

Rutte ging tijdens de persconferentie ook in op de bestaande maatregelen. Hij gaf aan trots te zijn hoe Nederlanders daarmee omgaan. “Ondanks het stralende weer van vorig weekend, is het het hele land gelukt om de regels in acht te nemen”, aldus de premier.

“Er waren uitzonderingen”, gaf Rutte toe. “Maar daar is streng op gehandhaafd. Het doet niks af van het feit Nederland zich van zijn beste kant heeft laten zien.” Hij gaf daarbij aan dat deze manier de enige manier is waarop we de coronacrisis door kunnen komen.

Volgens Rutte laten de cijfers voorzichtig zijn dat “het allemaal niet voor niets is”. De besmettingen en ziekenhuisopnamen van coronapatiënten nemen al dagen minder hard toe. “Deskundigen vertellen dat dat komt door de maatregelen en doordat we ons eraan houden”, aldus Rutte.

‘Risico dat mensen losser met regels omgaan’

Rutte ziet door het ‘voorzichtig’ goede nieuws ook een groot risico: “Het risico is dat mensen denken dat ze losser met de regels kunnen omgaan. Maar een grotere fout kunnen we niet maken”, benadrukte hij. “Dan doen we in no-time alles teniet wat we nu hebben opgebouwd.”

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over het coronavirus