Politiek

Voedselbanken krijgen vier miljoen euro om door coronacrisis te komen

Het kabinet geeft eenmalig vier miljoen euro aan de voedselbanken in ons land. Voedselbanken die door de uitbraak van het nieuwe coronavirus in de knel komen kunnen in het uiterste geval een beroep doen op het vangnet.

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over het coronavirus

De subsidie gaat naar het calamiteitenfonds van Voedselbanken Nederland, waar 170 voedselbanken bij zijn aangesloten. Als de nood hoog is, kan er uit het fonds geld worden ontvangen om het hoofd boven water te houden.

Te weinig aanvoer

Voedselbanken die in de problemen komen, moeten wel eerst lokaal een oplossing proberen te zoeken. Ze kunnen ook terecht bij een speciaal actieteam van overheden en Voedselbanken Nederland. Als die steun niet voldoende is, kunnen ze een beroep doen op het calamiteitenfonds. In dat fonds zit al geld van de stichting zelf en uit donaties.

Lees ook: Horeca doneert massaal aan voedselbanken (die het eten hard kunnen gebruiken)

Door de coronacrisis zitten zeker zeventien voedselbanken in de problemen. Zo is er een gebrek aan ervaren personeel en te weinig aanvoer van voedsel. Ook zijn locaties soms door de uitbraak niet langer geschikt voor de uitgifte van voedselpakketten.

ANP