Gezondheid

Horeca doneert massaal aan voedselbanken (die het eten hard kunnen gebruiken)

De telefoon bij voedselbanken staat maandag roodgloeiend door ondernemers die eten willen schenken. Door de plotselinge sluiting van restaurants en cafés zondag zitten veel van hen met grote voorraden eten die eigenlijk waren bedoeld voor de gasten.

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over het coronavirus

Voor de voedselbanken komen de ladingen eten van restauranteigenaren als geroepen. De aanvoer vanuit de supermarkten viel de afgelopen dagen erg tegen omdat veel mensen aan het hamsteren waren geslagen. Producten die normaal gesproken over blijven voor voedselpakketten waren nu alsnog uitverkocht.

Eerste tekorten

Voor de voedselbank in Rotterdam is het van groot belang dat er voldoende voedsel blijft binnenkomen. Zij leveren aan 5000 huishoudens in de regio. Volgens directeur Rob Boswinkel is er nog voldoende voedsel voor deze mensen, maar dreigen wel de eerste tekorten bij verse producten. Donaties uit de horeca zijn dan ook zeer gewenst.

In Leiden halen vrijwilligers van de voedselbank met een koelwagen grote ladingen voedsel op bij bedrijven. “Wij kunnen niet naar elke aanbieder rijden, want we hebben maar één koelwagen. Maar als de donatie groot is dan loont ophalen”, zegt de lokale voedselbank.

Vrijwilligers in risicogroep

Naast een mogelijk tekort aan eten staan de voedselbanken ook nog voor een andere uitdaging. “Een groot deel van onze vrijwilligers die helpen met de uitgifte van de pakketten zijn 65-plus. Zij behoren zelf tot de risicogroep en kunnen besluiten om voor hun eigen veiligheid niet meer te komen”, legt Rob Boswinkel van de Rotterdamse voedselbank uit.

Daar zien ze ook dat een crisis als deze het beste in mensen naar boven haalt. Vanaf dinsdag beginnen een aantal studenten met vrijwilligerswerk bij de voedselbank. “We hebben contact met studentenorganisaties, dus misschien worden het er nog wel meer.”

Steeds meer klanten

De overkoepelende organisatie voor voedselbanken laat weten dezelfde zorgen te hebben als Boswinkel. Ook voorzien ze een toename van het aantal klanten. “Bepaalde groepen in de samenleving worden hard getroffen, denk daarbij aan zzp’ers. Wij houden er daarom rekening mee dat ons klantenaantal zal groeien.”

Lees ook: Flinke stijging bij voedselbanken, meer dan 150.000 Nederlanders krijgen hulp

“Vanuit horeca komt nu een prachtig aanbod”, vertelt een woordvoerder van Voedselbank Nederland. Mensen die zelf iets willen bijdragen worden gevraagd naar de website van de lokale voedselbank te gaan. Daar komen berichten over wat er het hardst nodig is.