Gezondheid

Afgelopen week meer dan 3.000 besmettingen met corona

Gezondheidsdienst RIVM maakt dinsdagmiddag in een nieuwe corona-update bekend hoeveel nieuwe besmettingen er in de afgelopen week zijn vastgesteld. Waarschijnlijk gaat het om tussen de 3.500 en 4.000 nieuwe gevallen.

Duidelijk is dat het er in ieder geval meer zijn dan de 2.588 nieuwe besmettingen die in de week ervoor gemeld werden. In de afgelopen zes dagen, van woensdag tot en met maandag, heeft het RIVM namelijk al zeker 3.239 meldingen van nieuwe gevallen binnengekregen.

Lees ook: Na noodoproep laten meer mensen zich testen op corona

Nieuwe opmars

Eind juni besloot de gezondheidsdienst te stoppen met dagelijkse corona-updates, omdat toen nauwelijks nog mensen besmet raakten. In de eerste wekelijkse update, begin juli, werden er 432 nieuwe gevallen gemeld. Een week later was dat aantal gestegen naar 534.

Daarna verspreidde het coronavirus zich snel in Nederland. In de daaropvolgende week kwamen er 987 nieuwe besmettingen bij. Nog een week later bleken 1.329 mensen het virus te hebben opgelopen en vorige week werden er dus 2.588 nieuwe gevallen vastgesteld.

Randstad en West-Brabant

Rotterdam is op dit moment de grootste brandhaard in Nederland, gevolgd door Amsterdam en Den Haag. In de hoofdstad en havenstad geldt sinds vorige week een mondkapjesplicht in enkele winkelgebieden. In plaatsen als Gouda en Bergen op Zoom worden intussen ook veel gevallen vastgesteld.

Lees ook: Drastische maatregelen dreigen in corona-hotspot Bergen op Zoom

Buiten de Randstad en het westen van Brabant blijft het vooralsnog relatief rustig wat betreft besmettingen. Een uitbraak als in het Friese Dokkum, waar achttien bevriende jongeren ziek werden na een buitenfeest, is een uitzondering.