Misdaad

Mannen krijgen cel- en taakstraf voor anti-coronarellen in Den Haag

De rechter heeft maandag twee mannen veroordeeld voor hun gedrag bij anti-coronarellen vorige week in Den Haag. Een demonstratie tegen de coronamaatregelen mondde toen uit in confrontaties tussen betogers en de politie.

Afgelopen donderdag demonstreerden een paar honderd mensen rond het Binnenhof tegen het coronabeleid van het kabinet. Ongeveer honderd betogers keerden zich op een gegeven moment tegen de politie. De Mobiele Eenheid voerde charges uit en er raakte een agent gewond. Acht mensen werden opgepakt.

Lees ook: Organisator Haagse demonstratie woest op gemeente: ‘Afspraken zijn niet nagekomen’

Zand in gezicht van agenten

De supersnelrechter heeft nu twee mensen veroordeeld voor de ongeregeldheden. Een 39-jarige man uit het Groningse Wildervank heeft acht weken celstraf gekregen, waarvan vier weken voorwaardelijk, omdat hij zand en grind in het gezicht van agenten gooide.

Een 45-jarige man uit Leidschendam, onder de rook van Den Haag, kreeg een taakstraf van 150 uur omdat hij tegen de fiets van een agent schopte. De politieman raakte daarbij gewond aan zijn scheenbeen.

Het Openbaar Ministerie doet nog verder onderzoek naar de anti-coronarellen rond het Binnenhof. Justitie liet vorige week weten beelden gezien te hebben waarop “agressieve demonstranten” de politie belagen. “We doen onderzoek naar wie deze mensen zijn. Er is geen enkel excuus voor geweld tegen de politie.”

Lees ook: Claudia achtervolgde Kamerlid Pieter Omtzigt: ‘Ik intimideer niet, ik wil gehoord worden’

Demonstratie op Malieveld

Zondag werd er in de Hofstad opnieuw geprotesteerd tegen het coronabeleid. Bijna duizend mensen verzamelden zich op het Malieveld. De betogers hadden Nederlandse vlaggen bij zich en scandeerden leuzen als “wij zijn Nederland”. Er was opgeroepen om vreedzaam te demonstreren en anderhalve meter afstand te houden.

Lees ook: Haagse Burgemeester waarschuwt Malieveld-betogers voor inzet ME

Er was veel politie aanwezig, ook bij het Centraal Station en wegen naar het centrum. Na afloop liet de politie weten dat de betoging ordelijk en veilig was verlopen. Er waren geen aanhoudingen.

De demonstratie op het Malieveld tegen de coronamaatregelen verliep zondag rustig

Redactie/ANP