Politiek

Organisator Haagse demonstratie woest op gemeente: 'Afspraken zijn niet nagekomen'

Bij de demonstratie tegen de coronamaatregelen op de Lange Vijverberg in Den Haag is de gemeente haar afspraken niet nagekomen. Dat zegt organisator Eldor van Feggelen, die naar eigen zeggen woest is op de gemeente en politie na de heftige politie-inzet tijdens de demonstratie.

De demonstratie op de Lange Vijverberg, die van tevoren was goedgekeurd door de gemeente, liep donderdag uit de hand. Volgens de betogers was het rustig totdat er een politiebusje ter hoogte van het protest stopt. Vervolgens springen enkele agenten in burger het busje uit en beginnen met stokken op de demonstranten in te slaan. De betogers slaan op hun beurt weer terug naar de agenten.

Lees ook: Kamervoorzitter Arib doet aangifte vanwege bedreiging Kamerlid Omtzigt, de CDA’er werd donderdagavond opgewacht en lastiggevallen door betogers

‘Afweging in proportionaliteit’

”De agenten begonnen direct te slaan. Een man werd van achteren over een bankje getrokken. Iedereen was verschrikt,” aldus Van Feggelen. De organisator is woest over het optreden van de gemeente en de politie. “Het is een grondrecht om te demonstreren,” vindt Van Feggelen. ”Ik vind dit echt te erg voor woorden.”

De politie laat weten aan Hart van Nederland niet zomaar op de demonstranten te hebben ingeslagen. Ze verklaren de aanhoudingseenheid (AE) te hebben ingezet om een man te arresteren die eerder op de dag ernstige strafbare feiten had gepleegd. Volgens de hulpdienst heeft de commandant ter plaatse een afweging in de proportionaliteit gemaakt. “Er zit wel een voorgeschiedenis aan vast. Eerder werd door deze personen op andere plekken in de stad stevig geweld gebruikt tegen de politie.”

Op deze video is te zien hoe de aanhoudingseenheid wordt ingezet. Artikel gaat hieronder verder.


Onaangekondigde demonstratie

Betogers verzamelden zich rond het middaguur op het Plein voor het Tweede Kamergebouw. De demonstratie was door de gemeente alleen goedgekeurd voor de Lange Vijverberg en niet voor de rest van de stad. Volgens de gemeente gedroegen de demonstranten zich agressief richting de politie. “De politie heeft vervolgens diverse waarschuwingen gegeven. Die werden echter in de wind geslagen. Daarna heeft de ME opgetreden.” Drie agenten raakten bij de demonstratie gewond.

Volgens de politie ging uiteindelijk ongeveer de helft van de demonstranten naar de door de gemeente goedgekeurde demonstratie aan de Lange Vijverberg. Hier werden de beelden van het hardhandige optreden van de AE gefilmd. De AE heeft uiteindelijk vier aanhoudingen verricht voor openlijke geweldpleging, mishandeling en opruiing die eerder op de dag plaatsvonden.

Lees ook: Agent en betogers gewond na confrontatie bij demonstraties Den Haag

Artikel gaat verder onder de video:


‘Afspraken geschonden’

Volgens Van Feggelen, die vaker demonstraties organiseert, heeft de gemeente in dit geval veel afspraken geschonden. Zo zouden er afspraken gemaakt zijn om te voorkomen dat de AE hard zou moeten ingrijpen. Als onderdeel van deze afspraken zouden oproerkraaiers bij de organisatie van de demonstratie gemeld worden. “In zulke gevallen zullen we ze benaderen en vragen weg te gaan.” Maar volgens Van Feggelen is hij nooit op de hoogte gesteld van eventuele onruststokers.

Ook zegt hij dat er afspraken waren gemaakt om te zorgen voor een directe lijn met het veiligheidsteam. Maar de communicatie verliep slecht, mede doordat hij steeds iemand anders aan de lijn kreeg. Ook een aangewezen contactpersoon die de gehele demonstratie beschikbaar zou zijn voor contact met de politie of gemeente ontbrak volgens de organisator.

Vertrouwen verloren

Van Feggelen zegt het vertrouwen in de gemeente te hebben verloren. “Heeft het nog zin om een volgende keer afspraken te maken met de gemeente?” vraagt hij zich af. In een brief aan de gemeente stelt hij vragen naar aanleiding van de niet nagekomen afspraken. “Ik voel me echt zwaar genaaid.”