Politiek

Agent en betogers gewond na confrontatie bij demonstraties Den Haag

De politie heeft donderdagmiddag de ingangen naar het gebouw van de Tweede Kamer afgesloten en het Binnenhof afgesloten wegens een demonstratie tegen de coronamaatregelen. Honderd tot tweehonderd mensen hielden daar een protest. De mobiele eenheid werd ingeschakeld en er raakte een agent gewond. Er zijn meerdere arrestaties verricht.

Onder meer op de Lange Vijverberg, tegenover het Torentje, werden twee mannen gearresteerd nadat de ME een groep van ongeveer dertig demonstranten had ingesloten. Een speciaal team arriveerde enkele momenten later om de mannen te arresteren, die naar verluidt eerder die dag betrokken waren bij geweld tegen de ME.

Binnenhof afgesloten

De politie zegt op Twitter dat ze nog steeds aanwezig is in de stad, zodat de rust terugkeert. Het Plein is inmiddels weer toegankelijk, het Binnenhof en het Tweede Kamergebouw zijn nog steeds afgesloten.

Die gingen eerder dicht nadat een groep betogers zich had verzameld op het Plein. De demonstranten verplaatsten zich van het Plein naar de Grote Marktstraat, een van de drukste winkelstraten van Den Haag. Daar staken ze de Grote Markt over, om vervolgens weer bij het Binnenhof aan te komen. Ze riepen leuzen als “wij zijn Nederland” en “weg met de spoedwet”.

Confrontatie

Ook richtte de demonstratie zich tegen de massaal aanwezige politie. Op de Lange Poten bij het Tweede Kamergebouw en het overdekte winkelcentrum De Passage kwam het tot opstootjes tussen agenten en enkele demonstranten.

Reactie Viruswaarheid

Willem Engel van Viruswaarheid laat vanaf zijn vakantieadres weten zich te distantiëren van de demonstraties. “Viruswaarheid heeft niets met deze demonstratie te maken. Er is ook niemand van ons kernteam aanwezig en er is niemand van ons aangehouden”, vertelt hij aan Hart van Nederland. “Ik vind het jammer dat dit zo is gegaan. Ik heb de beelden gezien dat er over en weer klappen zijn gevallen. Dit doet onze zaak geen goed. Ik snap de emotie van de demonstranten, maar ik keur geweld niet goed.”