Politiek

Kamervoorzitter Arib doet aangifte vanwege bedreiging Kamerlid Omtzigt

Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib heeft vrijdag aangifte gedaan vanwege de bedreiging van Kamerlid Pieter Omtzigt. De CDA’er werd donderdagavond opgewacht en lastiggevallen door betogers die eerder op de dag hadden gedemonstreerd tegen de coronamaatregelen.

Donderdag kwamen een paar honderd mensen naar het Binnenhof in Den Haag om te demonstreren tegen het coronabeleid van het kabinet. Daarop sloot de politie de ingangen naar het gebouw van de Tweede Kamer en het Binnenhof af. De Mobiele Eenheid werd ingeschakeld en er raakte een agent gewond. Meerdere betogers werden opgepakt.

Tekst gaat verder onder de video:


Omtzigt werd later in de avond door een groep betogers opgewacht toen hij het Kamergebouw verliet. Ze achtervolgden het CDA-Kamerlid terwijl hij de Haagse binnenstad inliep. Daarbij riepen ze kreten als “Satanisten, deep states!” Een van de onruststokers riep dat hij Omtzigt zou “doodslaan”.

Lees ook: Claudia achtervolgde Omtzigt: ‘Ik intimideer niet, ik wil gehoord worden’

Eerdere incidenten

Arib vindt het “ongelooflijk schandalig” wat Omtzigt is overkomen en noemt het gedrag van de mensen die hem belaagden “onbeschoft en onacceptabel”. Reden voor de Kamervoorzitter om nu aangifte te doen wegens bedreiging.

Op Twitter laat Pieter Omtzigt weten dankbaar te zijn voor de steun van Arib. Daarnaast schrijft hij altijd het gesprek aan te willen gaan met mensen die een andere mening hebben, of zich ongehoord voelen. “Maar wel altijd met een beetje respect voor elkaar”, besluit hij.

Arib maakt zich ook zorgen omdat de belaging van de CDA’er niet op zichzelf staat. Ze wijst op boze boeren die vorige week lieten weten dat ze Kamerleden thuis wilden gaan opzoeken, omdat ze het niet eens waren met het beleid van minister Carola Schouten van Landbouw.

‘Intimidatie echt schandalig’

Ook minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid heeft zich uitgesproken tegen de intimidaties. Hij zei vrijdagochtend tegen Hart van Nederland het “echt schandalig” te vinden dat collega-politici worden opgewacht en lastiggevallen. “Zulk gedrag mag niet en hoort niet thuis in onze democratie”, aldus de bewindsman.

Lees ook: Minister Grapperhaus: ‘Intimidatie van politici is echt schandalig’

Minister Eric Wiebes van Economische Zaken werd ook uitgescholden toen hij op weg naar huis in de auto stapte. Voor de ministerraad zei hij dat hij zich niet belaagd voelde. “Als mensen boos zijn, dan zijn ze boos.” De bedreigingen aan het adres van Omtzigt noemt hij “totaal onaanvaardbaar”.

Redactie/ANP