Politiek

Claudia achtervolgde Kamerlid Pieter Omtzigt: 'Ik intimideer niet, ik wil gehoord worden'

Meerdere betogers bleven donderdag na de demonstraties tegen de coronamaatregelen in Den Haag op en rond het Binnenhof hangen. Verschillende politici werden daar opgewacht en nageroepen.

Claudia ter Schuur was een van de betogers en zat na een dag demonstreren op het terras, toen ze CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt zag lopen. Ze besloot achter hem aan te gaan om hem de vragen te stellen die ze al heel lang had. “De enige manier om ze vragen te kunnen stellen, is als je ze toevallig op straat tegenkomt. En dat gebeurde”, vertelt ze aan Hart van Nederland.

Lees ook: Betogers wachten politici op na demonstratie: ‘Satanisten, leugenaars!’

‘Met twee maten gemeten’

Claudia demonstreert al maanden tegen de huidige coronamaatregelen. “Er wordt met twee maten gemeten, vooral in het voordeel van politie en politici. Ik snap dat onderscheid niet”, vindt ze. “We worden niet gehoord en we worden benadeeld. En als ik dan in gesprek wil, negeert hij me. Ik verwacht dat iemand stopt om me te antwoorden.”

Bekijk video: Agent en betogers gewond na confrontatie bij demonstraties Den Haag

Ze was verbaasd toen ze Omtzigt voorbij zag lopen. “Ik zag deze mannen heel dicht naast elkaar lopen, iets waar zoveel mensen om bekeurd en gearresteerd worden. Ik vroeg ze waarom die regel niet op hen van toepassing is en wel op de burgers.”

‘Niet onbeschoft geweest’

Dat Omtzigt niet stopte om met haar in gesprek te gaan, frustreert Claudia. “Ze doen alsof ik lucht ben”, zegt ze boos. “Wij hebben hele andere vragen dan de mensen van de media. Maar wij kunnen onze vragen niet stellen.” We zijn niet tegen hen, we zijn tegen de spoedwet, benadrukt ze. “We willen onze vrijheid behouden en die vrijheid wordt afgepakt.”

Op de vraag of ze vindt dat ze het Kamerlid heeft geïntimideerd, reageert de demonstrant stellig. “Nee, ik zie dat anders. Ik ben niet onbeschoft geweest, maar confronteer iemand met het feit dat ik het niet met hem eens ben en graag een antwoord wil”, legt Claudia uit. “Ik hoop gewoon dat politici mensen zoals ik meer te woord staan.”

Hart van Nederland heeft met Pieter Omtzigt gesproken over zijn confrontatie met de betogers, maar het Tweede Kamerlid wil nog niet reageren op het incident.