Gezondheid

LIVEBLOG | Minder dan 750 coronapatiënten op intensive care

De intelligente lockdown blijft tot eind mei grotendeels intact om verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus in Nederland tegen te gaan. Volg in dit liveblog de belangrijkste ontwikkelingen rond de coronacrisis.

  • Lees hier het liveblog van donderdag terug.
  • Het aantal corona-doden in Nederland is opgelopen tot 4.893.
  • In totaal zijn er tot nu toe 39.791 mensen in ons land positief getest op het virus.
  • De toestroom in de ziekenhuizen lijkt af te vlakken: 10.854 coronapatiënten zijn tot nu opgenomen (geweest).
  • Er liggen op dit moment in totaal 735 patiënten op de intensive care.
  • Bekijk op deze kaart het aantal opgenomen inwoners er per gemeente.

23:00 – Liveblog gesloten

Dit liveblog is voor vandaag gesloten. Voor het laatste nieuws, houd onze site in de gaten. Vanaf morgenochtend weer een vers liveblog met de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus.

Update 19:37 – Zorgverzekeraars steunen ‘kleine’ zorgverleners met miljarden

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) trekt miljarden euro’s uit voor een steunpakket aan ‘kleine’ zorgaanbieders zoals wijkverpleegkundigen, fysiotherapeuten en kraamverzorgenden. Zij kunnen een maandelijkse bijdrage aanvragen om hun omzetdaling door de coronacrisis te compenseren, zo heeft ZN laten weten aan betrokken branche- en beroepsorganisaties.

De regeling is bedoeld voor zorgaanbieders met een jaarlijkse omzet die lager ligt dan 10 miljoen euro. Met de bijdrage kunnen ze personeelskosten betalen (zoals de Rijksoverheid dat met de NOW-regeling voor andere ondernemers heeft voorzien), maar ook huur, afschrijvingen en bijvoorbeeld het loon van de praktijkhouder.

Update 19:18 – OV wil bij opschaling meer geld en verplichte mondkapjes

Om een opschaling van het openbaar vervoer mogelijk te maken hebben de ov-bedrijven meer geld nodig en willen ze dat beschermingsmiddelen zoals mondkapjes verplicht worden voor personeel en reizigers. Daarnaast moet de overheid zorgen voor een duidelijke boodschap wat betreft gedragsregels.

Dat stelt het Nationaal Openbaar Vervoer Beraad (NOVB) in een richtinggevend advies dat vrijdagavond is verstuurd aan staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat). Het overlegorgaan waarin overheden en ov-bedrijven vertegenwoordigd zijn, wijst op de maandelijkse tekorten bij de ov-bedrijven die bij een opschaling voor een beperkt aantal reizigers alleen maar zullen oplopen.

Uiterlijk 13 mei wil het NOVB dat het kabinet een besluit neemt over de bekostiging van de reeds ontstane tekorten en de nog komende tekorten.

Update 18:31 – Motorrijlessen weer toegestaan door kabinet

Rijscholen mogen weer gaan beginnen met motor- en scooterrijlessen. Ze hebben daarvoor groen licht gekregen van de ministers Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) en Hugo de Jonge (Volksgezondheid). Wel moeten instructeurs en leerlingen 1,5 meter afstand van elkaar houden.

In maart werd een verbod op alle rijlessen van kracht in verband met de corona-uitbraak. De versoepeling volgt op de constatering van de veiligheidsregio’s dat motorrijinstructeur geen contactberoep is.

Lees hier meer.

Update 17:19 – Slob adviseert ouders aan te dringen op hele lesdagen

Ouders die niet willen dat hun kinderen voor halve dagen naar school gaan, kunnen naar de medezeggenschapsraad stappen, adviseert onderwijsminister Arie Slob. Hij wil dat de scholen na 11 mei, wanneer kinderen voor de helft van de tijd naar school mogen, hele dagen open zijn. Anders sluiten de tijden niet aan bij die van de naschoolse opvang.

Vrijdag klaagden brancheverenigingen voor de kinderopvang dat meer dan de helft van de scholen zich niet aan dit uitgangspunt houdt. Kinderen zouden dan uren moeten wachten voor ze op de opvang terechtkunnen. Slob vindt het jammer dat sommige scholen nog geen goede afspraken hebben met de kinderopvang.

Update 16:05 – Nog minder dan 750 coronapatiënten op ic

Op de intensivecareafdelingen liggen nog 735 mensen met het coronavirus. Dat zijn er 48 minder dan op donderdag, aldus het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Van de Nederlandse ic-patiënten met het coronavirus liggen er momenteel 707 in Nederland, 47 minder dan donderdag. Verder verblijven 28 Nederlandse patiënten op intensivecareafdelingen in Duitsland. Dat is er eentje minder dan donderdag.

Lees hier meer.

Update 14:08 – 98 nieuwe coronadoden gemeld

In de afgelopen dag zijn er bij gezondheidsdienst RIVM 98 nieuwe meldingen binnengekregen over overleden coronapatiënten. Dat zijn er iets meer dan donderdag, maar minder dan vorige week vrijdag. Daarmee komt het dodental in Nederland nu op 4.893.

Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames is nagenoeg gelijk gebleven. Sinds donderdag zijn er 85 nieuwe opnames gemeld, wat betekent dat nu 10.854 coronapatiënten opgenomen zijn (geweest).

Lees hier meer over de dagelijkse update

Update 12:20 – Opnieuw daling sterftecijfers

Door de uitbraak van het nieuwe coronavirus overlijden er nog steeds meer mensen dan normaal. Vorige week gingen er 600 tot 1200 Nederlanders meer dood dan gemiddeld in de eerste tien weken van het jaar. In totaal stierven er in de week van 20 tot en met 26 april tussen de 3700 en 4300 mensen

Dat zijn wel minder sterfgevallen dan een week eerder en daarmee is er voor de derde week op rij sprake van een daling, melden onderzoekers van het CBS en gezondheidsdienst RIVM.

Lees hier meer over dalende sterftecijfers

Update 10:15 – McDonald’s presenteert aangepast restaurant

McDonald’s heeft in Arnhem een restaurant ingericht dat helemaal corona-bestendig is. Met het prototype wil de fastfoodketen laten zien hoe restaurants in de anderhalvemetersamenleving eruit zouden kunnen zien. Er zijn twee varianten bedacht: Take Out Plus en Dine In.

Bij Take Out Plus bestellen gasten in het restaurant en kunnen ze hun bestellingen in een speciaal ingerichte ruimte aan statafels opeten. Dat mag met maximaal drie personen. Bij Dine In wordt de bestelling in het restaurant door een medewerker met een serveerwagen aan tafel geserveerd. Zo kan er een veilige afstand gehouden worden.

McDonald’s gaat samen met de franchisenemers en horecavakgenoten het prototype verbeteren, om een opstart van alle zittende horeca mogelijk te maken.

Update 08:35 – Banken helpen bedrijven met 7 miljard

Nederlandse banken hebben tot nu toe ruim 111.000 bedrijven financieel bijgestaan in de coronacrisis. Inmiddels gaat het om ongeveer 7 miljard euro aan hulp aan ondernemers. Dat bedrag komt bovenop de noodsteun van de overheid.

Het gaat onder andere om 8000 nieuwe financieringen die banken hebben verstrekt aan bedrijven, in totaal goed voor 4,3 miljard euro. De banken zien dat het aantal aanvragen van lenen afvlakt. Maar later in de crisis zou dit weer kunnen toenemen.

Verder zijn ook al bijna 24.000 consumenten financieel geholpen. Zo hebben ruim 16.000 woningbezitters een betaalpauze gekregen voor de aflossing van hun hypotheek, meestal voor een periode tot en met drie maanden.

Update 07:10 – Codewoord voor huiselijk geweld

Ook in Nederland komt een codewoord voor mensen die te maken hebben met huiselijk geweld. Dat bevestigt het ministerie van Volksgezondheid na berichtgeving door NRC. Later vrijdag wordt het initiatief officieel bekendgemaakt.

Slachtoffers van huiselijk geweld kunnen vanaf deze maand bij de apotheek aangeven dat ze hulp nodig hebben door het codewoord ‘masker 19’ te zeggen. Een apotheker zal die persoon daarna in contact brengen met hulporganisatie Veilig Thuis.

Een woordvoerder van het ministerie zegt dat “slachtoffers juist in deze tijd niets in de weg mag staan om huiselijk geweld te melden. Met het instellen van een codewoord bij de apotheek komt er een manier bij voor slachtoffers om hun situatie aan te kaarten.”

Update 06:10 – Zeeland versoepelt toeristenstop

In Zeeland zijn vanaf vrijdag weer toeristen welkom. Althans, een klein aantal. Vanaf nu mag vijftien procent van de slaapplekken in de provincie verhuurd worden.

De versoepeling is volgens de veiligheidsregio vooral bedoeld voor zogenoemde ‘rustzoekers’, mensen die op een andere plek willen uitrusten of ontspannen. Ook eigenaren van een vakantiewoning zijn weer welkom, net als mensen met bijvoorbeeld een vaste standplaats.

Sanitaire voorzieningen zoals op campings moeten voorlopig wel gesloten blijven. De nieuwe regels voor het toerisme gelden tot zeker vrijdag 22 mei.