Gezondheid

LIVEBLOG | Minder dan 500 coronapatiënten nog op intensive care

De gedeeltelijke lockdown wordt langzaam versoepeld, maar er blijven maatregelen gelden om verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus in Nederland tegen te gaan. Volg in dit liveblog de belangrijkste ontwikkelingen rond de coronacrisis.

  • Het aantal corona-doden in Nederland is opgelopen tot 5.456.
  • In totaal zijn er tot nu toe 42.788 mensen in ons land positief getest op het virus.
  • De toestroom in de ziekenhuizen lijkt af te vlakken: 11.343 coronapatiënten zijn tot nu opgenomen (geweest).
  • Er liggen op dit moment in totaal 498 patiënten op de intensive care.
  • Bekijk op deze kaart het aantal opgenomen inwoners er per gemeente.

Update 23:39 – Liveblog gesloten

Wij gaan dit liveblog sluiten voor vandaag. Morgen zijn we er weer!

Update 21:19 – FC Groningen grijpt hard in en ontslaat elf medewerkers

Eredivisieclub FC Groningen heeft harde maatregelen getroffen vanwege de coronacrisis. Voor elf medewerkers is geen plaats meer in de organisatie, vijf openstaande vacatures worden niet ingevuld en naar alle aflopende tijdelijke contracten wordt “zeer kritisch” gekeken.

Spelers, staf, directie en alle andere medewerkers van FC Groningen hebben zich bereid verklaard een loonoffer te brengen om de club tegemoet te komen. Dat zal de komende dagen verder worden uitgewerkt. Daarnaast ziet de directie van FC Groningen af van behaalde bonussen.

Update 18:25 – Bevolkingsonderzoeken naar kanker beginnen weer

Het RIVM begint weer met de bevolkingsonderzoeken naar baarmoederhalskanker, borstkanker en darmkanker. Die waren medio maart stilgelegd in verband met het coronavirus. De onderzoeken worden gefaseerd opgestart, meldt staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) aan de Tweede Kamer. Voor het onderzoek naar darmkanker worden de uitnodigingen deze week al verstuurd.

Als er voldoende persoonlijke beschermingsmiddelen zijn, worden beide andere onderzoeken in juni en juli weer opgestart. De bevolkingsonderzoeken zijn een “ontzettend belangrijk onderdeel” van de preventieve gezondheidszorg, aldus Blokhuis.

Door het bevolkingsonderzoek te staken twee maanden geleden, werden minder mensen doorverwezen naar ziekenhuizen. Die kregen daardoor meer ruimte om voor coronapatiënten te zorgen.

Update 18:12 – Schoolbesturen staan nog voor veel uitdagingen na ‘gemoedelijke’ heropening

De heropening van de basisscholen is over het algemeen “gemoedelijk en goed” verlopen. Dat vat de PO-Raad samen na de eerste schooldag in acht weken tijd. De sectororganisatie, die de schoolbesturen vertegenwoordigt, ziet dat scholen nog voor veel uitdagingen staan: “Hoe staat het ervoor met de gezondheid en aanwezigheid van medewerkers en leerlingen? Wat hebben de leerlingen wel of niet geleerd in de afgelopen weken?”

Het voorbereiden van de heropening was een flinke klus. Leerlingen moeten de helft van de tijd les krijgen en iedere school vult dat op zijn eigen manier in. Dat vergde veel afstemming met leraren, ouders en de buitenschoolse opvang. “Roosters maken voelde soms als een 1000-stukjespuzzel leggen”, aldus de PO-Raad.

Leer verder.

Update 17:24 – Nu 28 positieve coronatesten in azc Sneek

Aanvullende testen in het asielzoekerscentrum (azc) in Sneek hebben zes nieuwe positieve testen op het coronavirus opgeleverd. Het aantal besmettingen komt daarmee op 28, zes meer dan de 22 asielzoekers die vorige week positief werden bevonden. Dat maakte de GGD Friesland samen met de directie van het azc en de burgemeester van Súdwest-Fryslân maandagmiddag bekend in Leeuwarden.

Burgemeester Jannewietske de Vries zei “ontzettend opgelucht” te zijn dat de uitbraak beperkt is gebleven. De getroffenen, die allemaal jonger zijn dan 70 jaar, hebben geen of milde klachten.

De 28 mensen die het virus dragen, worden samen met hun naasten in een ander azc in quarantaine ondergebracht. De quarantainemogelijkheden binnen het azc in Sneek zijn beperkt.

Update 16:26 – Aantal nieuwe kankerdiagnoses stagneert

Het aantal nieuwe kankerdiagnoses stagneert. Het begon vorige maand te stijgen na de forse daling eerder tijdens de coronacrisis, maar gaat nu al drie weken niet verder omhoog. Dat bevestigt de Nederlandse Kankerregistratie na een bericht in Medisch Contact.

Het aantal blijft nu, volgens voorlopige cijfers, schommelen op drie kwart van het normale aantal. Aangenomen wordt dat mensen tijdens de coronacrisis minder snel naar de huisarts of het ziekenhuis gaan uit vrees voor besmetting of omdat ze de zorg niet willen belasten.

Voor de uitbraak waren er ongeveer 3500 nieuwe kankerdiagnoses per week. Op het dieptepunt van de crisis, eind maart/begin april, was dat met circa 30 procent gedaald. De tweede week van april ging het aantal diagnoses omhoog naar ongeveer drie kwart van de normale hoeveelheid. Maar inmiddels is er nog steeds sprake van een kwart minder diagnoses.

Update 16:12 – Minder dan 500 coronapatiënten liggen nog op intensive care

Op de intensive cares liggen nog 498 mensen met het coronavirus. Dat zijn er negen minder dan op zondag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). “Een beperkte daling, maar dit past binnen de normale schommelingen. Voor het eerst zitten we onder de 500. Een paar dagen later dan gedacht, maar toch is het een belangrijke stap vooruit”, zegt Bas Leerink, hoofd van het coördinatiecentrum.

Van de coronapatiënten liggen er 483 op Nederlandse ic’s, negen minder dan een dag eerder. Op intensive cares in Duitsland verblijven nog altijd vijftien Nederlandse coronapatiënten, evenveel als op zaterdag en zondag.

Update 14:48 – Ouderenbond opent hulplijn voor vragen over beeldbellen

Ouderenbond KBO-PCOB heeft een hulplijn geopend voor ouderen met vragen over beeldbellen, WhatsApp en het werken met tabletcomputers. Volgens KBO-PCOB willen veel ouderen door de beperkingen vanwege het nieuwe coronavirus graag gebruikmaken van die communicatiemiddelen, maar zitten zij vaak nog met vragen.

Senioren die de zogeheten Digibellijn bellen, krijgen een vrijwilliger aan de lijn die hen wegwijs kan maken. “Beeldbellen heeft door de coronacrisis een enorme sprong voorwaarts gemaakt. Heel veel ouderen willen hier nu ook gebruik van maken of doen dat al, maar hebben nog wat tips nodig”, zegt KBO-PCOB-directeur Manon Vanderkaa.

Update 14:11 – RIVM meldt 16 nieuwe doden door coronavirus, 36 nieuwe ziekenhuis opnames

De daling in het aantal doden als gevolg van het coronavirus in Nederland lijkt door te zetten. In het afgelopen etmaal heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 16 nieuwe sterfgevallen geregistreerd. Het officiële dodental stijgt daarmee naar 5.456.

Het aantal ziekenhuisopnames steeg met 36 naar 11.343. De cijfers zijn niet helemaal actueel, omdat overlijdens en opnames soms pas na een paar dagen worden doorgegeven.

Lees meer

Update 13:16 – Ouwehands Dierenpark op 18 mei weer open

Ouwehands Dierenpark gaat op maandag 18 mei weer open. In overleg met de veiligheidsregio en de gemeente Rhenen mag de dierentuin toewerken naar een gefaseerde heropening. Het park wordt zo ingericht dat de gasten overal voldoende afstand van elkaar kunnen houden en de regels van het RIVM nageleefd kunnen worden.

In de aanloop naar 18 mei zullen er een aantal try-out dagen voor kleine groepen gasten georganiseerd worden om het veiligheidsprotocol verder aan te scherpen voor de heropening. De verkoop van tickets begint vanaf 14 mei online. Er zal een maximum aantal gasten per dag toegelaten worden en om de aankomst van de gasten te spreiden kan men kiezen uit een aantal tijdvakken.

Lees ook: Eindelijk weer een dagje weg: deze pretparken en dierentuinen gaan binnenkort open

Update 12:50 – HTM test haltes met bestickering voor betere spreiding passagiers

Vervoersmaatschappij HTM wil door middel van bestickering zorgen voor betere spreiding van in- en uitstappende passagiers. De Haagse vervoerder wil zo bereiken dat reizigers 1,5 meter afstand tot elkaar bewaren.

Op het moment dat een tram stopt op de halte, worden uitstappende reizigers door middel van pijlen van de halte geleid. Daardoor worden ze gescheiden van de wachtende reizigers die willen instappen.

Update 12:14 – UEFA overweegt kwalificatiewedstrijden te schrappen vanwege coronacrisis

De UEFA overweegt de kwalificatiewedstrijden voor de Champions League en de Europa League voor het komend seizoen gedeeltelijk dan wel geheel te schrappen. Dat melden Britse media. De overkoepelende organisatie vreest in tijdnood te komen, nu er wereldwijd niet kan worden gevoetbald in verband met de uitbraak van het nieuwe coronavirus.

Vooralsnog moet het huidige seizoen in de Europese bekers nog worden afgemaakt, maar of en wanneer dit gaat gebeuren is onduidelijk. Van de grote nationale competities heeft vooralsnog alleen de Bundesliga besloten het seizoen te hervatten. In Engeland valt over de hervatting van de Premier League mogelijk deze week een beslissing.

Update 12:11 – Deel bibliotheken weer open met beperkte dienstverlening

Dankzij de versoepelde coronamaatregelen mochten naast kappers en basisscholen ook bibliotheken maandag hun deuren weer openen. De eerste vestigingen openden maandagochtend met beperkte dienstverlening.

Zo kunnen bezoekers lenen via selfservice en boeken terugbrengen in een speciale container. Het is nog niet mogelijk om gebruik te maken van de computers en printers of om te werken, studeren of samen te komen in de bibliotheek. Ook mogen niet te veel mensen tegelijk naar binnen en zijn er ‘kuchschermen’ opgehangen.

Update 11:37 – ‘Nederland moet miljard uittrekken voor coronahulp aan arme landen’

Nederland moet een miljard euro uittrekken om kwetsbare landen in bijvoorbeeld Afrika te helpen het coronavirus te bestrijden. Dat is niet alleen “medemenselijk”, maar ook “welbegrepen eigenbelang”, stelt een belangrijke adviesraad van het kabinet. Europa moet in actie komen om niet vermalen te worden in de tweestrijd tussen de Verenigde Staten en China.

In Afrikaanse landen is soms zelfs niet genoeg handzeep en schoon water om de handen te wassen, waarschuwt de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV). Dat geldt als een van de simpelste én belangrijkste verdedigingslinies tegen de coronapandemie.

Nederland moet te hulp schieten, want “de coronacrisis is in eigen land niet voorbij zolang ze elders op de wereld voortwoekert”. Het virus blijft dan op de loer liggen en kan opnieuw in Nederland opduiken. De wereldeconomie, waarvan handelsland Nederland afhankelijk is, kan dan niet weer op volle toeren komen. En er dreigt ook een nieuwe vluchtelingenstroom uit Afrika en het Midden-Oosten, met alle gevolgen van dien.

Update 09:35 – Minister Slob heet blije kinderen welkom bij basisschool in Zwolle

Onderwijsminister Arie Slob heeft maandag de eerste kinderen van de Florens Radewijnsschool in Zwolle welkom geheten op hun eerste schooldag na de acht weken durende sluiting vanwege het coronavirus. Aan de rand van het plein van de basisschool, waar de ouders hun kinderen moeten achterlaten, voerde hij korte gesprekjes met de ouders en kinderen. Die waren vooral vrolijk en gaven aan dat ze het fijn vinden om weer naar school te gaan.

De scholieren hielden onderling afstand van elkaar en in de klaslokalen zijn de tafels op afstand gezet. Een gecombineerde groep van groep zes, zeven en acht ging via de achterzijde de school in en de jongste kinderen aan de voorkant, zodat de groepen elkaar niet tegenkomen, zei een woordvoerster van Slob. In totaal zouden maandag 38 kinderen naar school gaan. De minister sprak met de docenten en de schoolleider.

07:05 –  Basisscholen gaan weer open

Ze hebben bijna twee maanden thuisgezeten, maar mogen nu weer naar school: leerlingen op de basisscholen. Maandag staan de juffen en meesters voor de eerste klassen. Het basisonderwijs kan worden opgestart, omdat het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus daalt.

Leerlingen in het speciaal onderwijs gaan vanaf maandag weer volledig naar school. Op reguliere basisscholen gaan kinderen voor de helft van de tijd. Scholen mogen zelf weten hoe ze dat invullen. De meesten kiezen voor halve klassen, die de hele dag naar school gaan.

Niet elke basisschool gaat al op maandag open. Sommige schoolbesturen zeggen dat ze langer nodig hebben om hun gebouwen in te richten voor de lessen. Middelbare scholen kunnen mogelijk vanaf dinsdag 2 juni weer deels de deuren openen.

06:15 – Kapperszaken zijn weer open

Na weken waarin onze kapsels gedwongen steeds langer werden, is het dan eindelijk zover: maandag mogen kappers weer aan het werk. Ook andere contactberoepen zoals schoonheidsspecialisten, pedicures en rij-instructeurs gaan weer aan de slag.

Voorwaarde is wel dat ze alleen klanten zonder coronaklachten helpen. Personeel mag mondkapjes dragen, maar dat hoeft niet. Klanten moeten vooraf een afspraak maken en aangegeven of ze last hebben van klachten.

Kappersbrancheorganisatie ANKO heeft een protocol opgesteld. Zo moeten salons er onder andere voor zorgen dat iedereen in de zaak anderhalve meter afstand van elkaar kan houden. Ook moet personeel minimaal één keer per uur en in ieder geval voor en na de behandeling de handen kunnen wassen.