Gezondheid

LIVEBLOG | België opent grenzen weer voor familiebezoek

Nederland komt langzaam maar zeker uit de gedeeltelijke lockdown. Verschillende maatregelen worden langzaam versoepeld, maar er blijven maatregelen gelden om verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus in Nederland tegen te gaan. Volg in dit liveblog de belangrijkste ontwikkelingen rond de coronacrisis.

  • Het aantal corona-doden in Nederland is opgelopen tot 5.931
  • In totaal zijn er tot nu toe 46.126 mensen in ons land positief getest op het virus.
  • De toestroom in de ziekenhuizen lijkt af te vlakken: 11.722 coronapatiënten zijn tot nu opgenomen (geweest).
  • Er liggen op dit moment in totaal 189 coronapatiënten op de intensive care.

Update 23:18 – Liveblog gesloten

Wij sluiten dit liveblog voor vandaag. Hou Hartvannederland.nl in de gaten voor de laatste updates.

Update 21:33 – D66 pleit voor fokstop slachtvee wegens sluiten slachthuizen

Om te voorkomen dat stallen overvol raken als meer slachthuizen straks hun deuren moeten sluiten wegens de verspreiding van het coronavirus, moet er een tijdelijke stop komen op het fokken van slachtvee, vindt coalitiepartij D66. Slachthuizen moeten de boeren daarvoor compenseren, stelt Kamerlid Tjeerd de Groot voor.

Slachthuizen gaan wat hem betreft snel in gesprek met veehouderijen over de manier waarop ze er bijvoorbeeld voor kunnen zorgen dat kippen minder eieren uitbroeden en dat varkens, door ze ander voer te geven, minder snel laten groeien. De Groot wijst op de zorgen die branchevereniging Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) uit over het gevolg voor de stallen van eventuele sluitingen van slachterijen.

Update 20:54 – België opent grens voor familiebezoek

Mensen met familie in België kunnen die vanaf zaterdag weer bezoeken, en Belgen kunnen ook naar buurlanden reizen om hun familie daar te zien. Dat heeft de Belgische regering besloten.

In maart sloot België de grenzen voor ‘niet-essentiële reizen’, waar familiebezoeken onder vielen. “Landgenoten met familie in een van onze buurlanden zullen vanaf morgen die mensen dus opnieuw kunnen bezoeken. De Belgische politiediensten worden op de hoogte gebracht van dit nieuwe feit”, schrijft de Belgische minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem vrijdag op Facebook.

Update 18:05 – Leenfietsen moeten Amsterdamse scholieren uit ov houden

De gemeente Amsterdam stelt ruim 1600 leenfietsen beschikbaar aan middelbare scholieren die komende week weer naar school gaan. De fietsen zijn bedoeld voor leerlingen die geen fiets hebben en afhankelijk zijn van het openbaar vervoer. De gemeente wil zo voorkomen dat het ov de komende maanden te veel wordt belast.

Update 17:59 – Meldpunt gedwongen adoptie blijft langer open

Het meldpunt afstand en adoptie blijft vanwege het coronavirus bijna twee maanden langer open, schrijft minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) in een brief aan de Tweede Kamer. Afstandsmoeders en kinderen die (gedwongen) zijn afgestaan, kunnen zich hier melden om mee te doen aan verder onderzoek naar adoptie tussen 1956 en 1984.

Update 17:38 – Coronamaatregelen in gevangenissen worden versoepeld

De bezoekregeling voor gevangenissen en tbs-klinieken wordt vanaf 2 juni versoepeld. Vanwege de coronacrisis golden er de afgelopen tijden strenge restricties, maar volgens minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) is het mogelijk die maatregelen vanaf volgende week deels terug te schroeven.

Voor de gevangenissen wordt begonnen met een proef op drie locaties: in Alphen aan de Rijn, Arnhem en Veenhuizen mogen gedetineerden een uur per week een bezoeker ontvangen. Er zal geen fysiek contact mogelijk zijn, de gevangenen en bezoekers worden gescheiden door plexiglas.

Ook mogen gevangenen vanaf 2 juni weer in “uitzonderlijke situaties” de gevangenis verlaten, voor bijvoorbeeld het bijwonen van een uitvaart van een familielid, schrijft Dekker aan de Tweede Kamer.

Update 17:11 – Rokers willen stoppen met paffen uit angst voor corona

Dertig procent van de rokers wil stoppen met roken omdat ze bang zijn sneller besmet te raken met het nieuwe coronavirus. Dat blijkt uit onderzoek van het Trimbos-instituut onder bijna duizend rookverslaafden.

Lees meer.

Update 17:06 – Amsterdamse markten hebben vanaf 2 juni weer compleet aanbod

Alle markten in Amsterdam gaan vanaf 2 juni weer open met een compleet aanbod. Vanwege de coronamaatregelen waren er sinds half maart op de Albert Cuypmarkt, de Dappermarkt en andere markten alleen maar etenswaren te koop. Nu komen daar ook weer producten bij als drogisterijartikelen, stoffen en kleding.

Wel zien de markten er anders uit, om genoeg afstand te kunnen houden. Zo hebben veel markten minder kramen, staan kramen soms maar aan één kant opgesteld, of geldt er eenrichtingsverkeer.

De gemeente verzoekt marktondernemers en bezoekers zich aan de regels te houden. “Want als het op de markt te druk wordt, dan moeten we hem om veiligheidsredenen voor de rest van de dag sluiten”, aldus de gemeente.

Update 16:52 – Sekswerkers in Limburg beboet voor 20.000 euro

Politie en justitie in Limburg hebben meer dan vijftien boetes opgelegd aan sekswerkers die bleven doorwerken ondanks het verbod op sekswerk tot 1 september om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Het totaalbedrag van de opgelegde boetes bedraagt ruim 20.000 euro, meldt het Openbaar Ministerie.

Vanaf begin april waarschuwt de gemeente sekswerkers die hun diensten aanbieden via advertenties op internetsites. Prostitutees die het verbod overtreden krijgen een boete. De hoogte van de boetes varieert van 400 tot 4000 euro. In mei hebben politie, de Limburgse gemeentes en het OM diverse controles uitgevoerd in heel Limburg.

Update 16:19 – Advies aan dokters: hou contact met herstellende coronapatiënt

Zorgverleners moeten met (vermoedelijke) coronapatiënten zo vroeg mogelijk bespreken dat klachten ook na een aanvankelijk herstel opnieuw kunnen optreden. Het is ook goed als zij contact met de patiënten houden tijdens de herstelperiode, zodat zij ze eventueel kunnen begeleiden met advies voor voeding en beweging en eventueel kunnen doorverwijzen.

Dat staat in een advies van een speciale werkgroep van medisch deskundigen, dat vrijdag is gepubliceerd door de Federatie Medisch Specialisten.

Update 16:09 – Aantal coronapatiënten op intensive care weer licht gedaald

Er liggen nog 180 coronapatiënten op de intensive care. Dat zijn er twee minder dan donderdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Van hen ligt er eentje op een ic in Duitsland.

Daarnaast worden 549 niet-coronapatiënten verpleegd op de intensive care, tien minder dan donderdag.

Update 15:37 – RIVM mag tijdelijk zendmastdata gebruiken in strijd tegen corona

Het RIVM krijgt toestemming om geanonimiseerde gegevens van telecomzendmasten te gebruiken om te bepalen of maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus versoepeld, of juist verscherpt moeten worden. Het kabinet maakte dat met een tijdelijke noodwet mogelijk.

Lees meer.

Update 15:03 – Burgemeester in brief aan Duitsers: blijf thuis met Pinksteren!

Namens alle vijftien burgemeesters van Noord- en Midden-Limburg heeft voorzitter Antoin Scholten van de Veiligheidsregio Limburg Noord vrijdag een brief geschreven waarin Duitsers wordt gevraagd om met Pinksteren niet naar Limburg te komen. De open brief is gestuurd naar Duitse regionale media.

Scholten, tevens burgemeester van Venlo, dankt de Duitsers dat ze gehoor hebben gegeven aan een eerdere oproep om met Hemelvaart niet in Limburg te komen winkelen. Scholten toont zich “blij en dankbaar dat u niet met velen bent gekomen”. Hij wijst op het gevaar van verspreiding van het coronavirus als te veel mensen dicht bij elkaar komen.

“We hopen dat u dit nog even kunt volhouden”, schrijft hij. “Want ook het komende pinksterweekend zal de verleiding groot zijn Noord- en Midden-Limburg te bezoeken – iets waarover we ons onder normale omstandigheden zouden verheugen. We vragen u echter als buur naar buur, om niet te komen als het niet echt nodig is.”

Update 14:48 – De Jonge: GGD’s testen personeel van alle slachthuizen op corona

De GGD’en gaan alle medewerkers van slachthuizen testen op het coronavirus. Volgens minister Hugo de Jonge (VWS) doen ze dit wel op een ‘verfijnde’ manier. “Ze gaan eerst kijken bij welke slachthuizen het risico het grootst is, daar wordt dan als eerste getest.”

Volgens de minister zijn de GGD’en volop aan de slag. Hij benadrukt dat het om een grote opgave gaat en niet iedereen direct getest kan worden. Er werken ongeveer 24.000 mensen in de sector. “Het is dan ook een giga-klus”, aldus de minister. “Daarom doen we het risico-gericht.”

De Jonge benadrukt dat de verantwoordelijkheid om het virus in te dammen nog steeds bij werknemers en werkgevers van de slachthuizen ligt en niet enkel bij de GGD. “Iedereen moet zich aan de regels houden. Werknemers moeten thuisblijven bij klachten en werkgevers moeten het zo inrichten dat men 1,5 meter afstand kan houden.”

Update 14:12 – RIVM meldt 28 nieuwe doden door coronavirus, 9 nieuwe ziekenhuisopnames

Het officiële aantal doden door het coronavirus in Nederland is gestegen naar 5931. In de afgelopen 24 uur heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 28 nieuwe meldingen van sterfgevallen binnengekregen.

Het werkelijke aantal doden ligt hoger, omdat niet iedereen wordt getest. Bovendien worden sterfgevallen soms pas na enkele dagen doorgegeven.

In Nederlandse ziekenhuizen zijn negen nieuwe patiënten opgenomen vanwege het coronavirus, waarmee dat aantal stijgt naar 11.722. Ook die gegevens komen soms wat later binnen. Het totaal aantal vastgestelde besmettingen steeg met 176 naar 46.126.

Update 14:00 – Meer afvaldumpingen door coronacrisis: Heerlen zet mobiele camera’s in

Heerlen gaat vanaf dinsdag mobiele camera’s inzetten in de strijd tegen illegale afvaldumpingen. Op die manier probeert de gemeente te achterhalen wie buiten illegaal spullen dumpt. De boete kan oplopen tot 380 euro, waarschuwt de gemeente vrijdag.

“Sinds de coronacrisis is het illegaal afval dumpen enorm toegenomen”, aldus Heerlen in een verklaring. “Dat komt onder meer omdat mensen meer tijd thuis zijn en aan de slag gaan met het opruimen van schuren, kelders en zolders.”

Update 13:56 – Proef met ‘kuchschermen’ kan verlichting brengen in de horeca

Onderzoeksinstituut TNO gaat onderzoeken of het mogelijk is ‘kuchschermen’ te plaatsen in restaurants en cafés, zodat het niet meer nodig is altijd anderhalve meter afstand te bewaren. Dat meldt minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid), die daartoe opdracht heeft gegeven.

TNO onderzoekt op testlocaties in Rotterdam en Tilburg wat het effect is van zulke schermen op de verspreiding van aerosolen (kleine stof- of vloeistofdruppeltjes) waarmee het coronavirus kan worden overgedragen. Ook wordt gekeken of het idee praktisch uitvoerbaar is. De minister streeft ernaar het onderzoek “ruim voor 1 juli” te hebben afgerond.

“De afgelopen weken heb ik meerdere ondernemers gesproken, die blij zijn dat ze weer gasten mogen ontvangen maar wel worstelen met de indeling van hun restaurants en cafés en terrassen”, zegt Grapperhaus. “Daarom willen we ze graag tegemoet komen en starten we deze pilot.”

Update 13:30 – ‘Nog veel onduidelijk over maatregelen per 1 juni’

De versoepelingen van de coronamaatregelen per 1 juni zijn nog voor veel mensen onduidelijk. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 30.000 mensen. Dat 1,5 meter afstand gehouden moet worden is voor de ondervraagden helder, maar vooral jongeren weten niet wat verder wel en niet mag na het Pinksterweekend.

De helft (55 procent) van de ondervraagden onder de 35 jaar vindt de coronaregels na 1 juni duidelijk, tegenover 64 procent van de 35-plussers. Over specifieke plekken is nog meer verwarring. Meer dan de helft van de jongeren weet niet met hoeveel mensen je binnen (50 procent) en buiten (55 procent) mag afspreken. Ook wat er nou precies voor het balkon en de auto geldt, heeft lang niet iedereen scherp.

Hoewel de 1,5 meterregel duidelijk is, vindt men afstand bewaren tot andere mensen lastig, vooral in de supermarkt. Dat geldt voor alle leeftijdsgroepen: 50 procent van de ondervraagden lukt het niet. Voor zowel jongere als oudere ondervraagden is de supermarkt daarmee een onbehaaglijke plek in de coronacrisis, aldus het onderzoek.

Update 12:57 – ‘Middelbare scholieren gemiddeld kwart van de tijd op school’

Middelbare scholieren gaan vanaf volgende week dinsdag wel weer naar school, maar dat doen ze gemiddeld maar ongeveer voor een kwart van de gebruikelijke lestijd. Dat zegt de VO-raad op basis van een eigen peiling. Voor de rest volgen de leerlingen het onderwijs nog steeds thuis.

De leerlingen kunnen immers niet allemaal tegelijk naar dezelfde plek. Scholen hebben ook de ruimte gekregen om eigen keuzes te maken voor het aanbieden van les en begeleiding op school. Dat hangt allemaal af van de samenstelling van de leerlingengroepen, het soort onderwijs en de inrichting van het schoolgebouw.

Ook de beschikbaarheid van onderwijspersoneel is van belang. Gemiddeld 8 procent van het onderwijspersoneel kan of wil niet op school werken.

Update 12:48 – Weer minder sterfgevallen dan normaal in deze tijd van het jaar

Het aantal sterfgevallen was vorige week opnieuw lager dan gebruikelijk voor de tijd van het jaar. Vorige week overleden naar schatting 2750 mensen. Daarmee is het aantal sterfgevallen zo’n 50 lager dan normaal en vergelijkbaar met een week eerder.

Het komt vaker voor dat een sterftepiek – zoals recentelijk als gevolg van het coronavirus – juist wordt opgevolgd door een dal. Dat melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Update 12:10 – Stedelijk Museum in Amsterdam zet kunst op mondkapjes

Het Stedelijk Museum in Amsterdam maakt van de nood een deugd en zet kunst op mondkapjes die na de heropening op 1 juni in de museumwinkel te koop zullen zijn. Er komt werk op van de Mexicaanse kunstenaar Carlos Amorales, die op dit moment een tentoonstelling in het Stedelijk heeft.

Het is een grote zwarte vlinder, een verwijzing naar zijn werk Black Cloud, dat ook op de expo te zien is. De opbrengst van de mondkapjes is voor een goed doel.

Amorales laat al een tijd een naaiatelier in Mexico-Stad mondkapjes maken voor de kwetsbaren daar op straat, zoals schoenlappers en tijdschriftverkopers. Nu heeft het Stedelijk hetzelfde naaiatelier mondkapjes laten maken voor verkoop in het museum, waar zo ‘n beschermingsmiddel overigens niet verplicht is. De opbrengsten van die mondkapjes gaan naar Amorales’ uitdeelactie in Mexico-Stad.

Update 11:33 – FNV waarschuwt ook voor coronaproblemen in de pluimveesector

De problemen in de vleesverwerkende industrie, waar meerdere slachthuizen met corona-uitbraken te maken hebben, staan niet op zichzelf. Volgens vakbond FNV spelen soortgelijke problemen ook in de pluimveesector.

FNV-bestuurder Karel de Buijzer denkt dat personeel van pluimveebedrijven, veelal uitzendkrachten die met busjes tegelijk naar het werk worden gebracht, allemaal getest zouden moeten worden. Hij heeft geen reden om aan te nemen dat de situatie in de pluimvee-industrie anders is dan bij de vleesverwerkers.

Collega-bestuurder John Klijn van FNV pleitte tegenover de NOS voor het testen van alle medewerkers in de vleesindustrie. Dit naar aanleiding van de virusuitbraak bij een slachthuis in Helmond en eerdere uitbraken. Volgens De Buijzer zouden ook alle medewerkers in de pluimveesector moeten worden getest.

Update 09:43 – Sport- en evenementenwereld willen gezamenlijk open voor publiek

De Nederlandse sportwereld en de evenementenbranche willen na de zomer stap voor stap hun deuren gaan openen voor publiek. Sportkoepel NOC*NSF, voetbalbond KNVB, de Vereniging van Evenementenmakers (VVEM) en heel wat andere partijen zijn daarom een alliantie aangegaan. Gezamenlijk gaan ze met de overheid in gesprek over de mogelijkheden.

“Zo’n samenwerking tussen enerzijds de sportwereld en anderzijds de evenementen- en entertainmentbranche is uniek’’, zegt Jolanda Jansen, die als directeur van Rotterdam Ahoy de woordvoerder van de alliantie is. “We merken dat de mensen behoefte hebben om weer iets te gaan doen en te beleven: een sportwedstrijd, een festival, een concert. We nemen daar gezamenlijk onze verantwoordelijkheid in om dat stapje voor stapje mogelijk te maken.’’

Update 07:06 – Omzet horeca sterk gedaald in eerste kwartaal door coronacrisis

De omzet van de horeca viel in het eerste kwartaal 14 procent lager uit dan een kwartaal eerder. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek is de horeca daarmee een van de zwaarste getroffen sectoren door de maatregelen die zijn genomen om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Het gaat om de eerste omzetdaling in zeven jaar tijd.

Vooral in de maand maart daalden omzet en volume, toen strenge lockdownmaatregelen waaronder horecasluitingen van kracht werden. De omzet van hotels en vakantieparken en andere logiesverstrekkers, daalde met bijna 15 procent in het eerste kwartaal van 2020 ten opzichte van het kwartaal daarvoor.

Update 03:30 – Slachthuis Van Rooi Meat tot 2 juni dicht vanwege coronabesmettingen

Slachthuis Van Rooi Meat in Helmond moet op last van de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost tot 2 juni dichtblijven, nadat opnieuw medewerkers positief testten op het coronavirus. Dat maakte de Veiligheidsregio in de nacht van donderdag op vrijdag bekend.

De GGD Brabant-Zuidoost testte de afgelopen week 130 van de circa 1700 personeelsleden van Van Rooi Meat bij wijze van steekproef. Donderdagavond werd bekend dat 21 van hen besmet zijn, meldt de Veiligheidsregio.

Lees meer