Gezondheid

RIVM mag zendmastdata gebruiken in strijd tegen corona

Gezondheidsdienst RIVM heeft toestemming gekregen om tijdelijk geanonimiseerde zendmastdata te gebruiken. Aan de hand daarvan kan bepaald worden of de coronamaatregelen versoepeld of juist verscherpt moeten worden.

Volg via ons liveblog het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland.

Nu de coronamaatregelen worden afgeschaald, heeft het RIVM data nodig waarmee snel zaken als drukte en reispatronen in kaart kunnen worden gebracht. Nu worden belangrijke besluiten nog genomen op basis van onder meer het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames, maar daar zit enkele weken vertraging in.

Met de zendmastdata kan het RIVM bij een toename van het aantal besmettingen in een gebied sneller handelen, door de regionale GGD te waarschuwen. Hierdoor kunnen maatregelen tijdig worden bijgesteld, om te voorkomen dat het virus zich verder verspreidt en de zorg overbelast raakt.

Autoriteit Persoonsgegevens kritisch

De onherleidbaar gemaakte gegevens worden door statistiekbureau CBS dagelijks verwerkt tot rapporten voor het RIVM. Beide organisaties zijn verplicht om de gegevens te vernietigen zodra het RIVM die niet meer nodig heeft in de strijd tegen het coronavirus.

Het kabinet maakte dit plan drie weken geleden al bekend, maar werd toen meteen teruggefloten door de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). De privacywaakhond was er namelijk nog niet over geraadpleegd. “Wij hebben steeds gezegd: de inzet van telecomdata is in de huidige wetgeving niet toegestaan”, aldus voorzitter Aleid Wolfsen.

Over het uiteindelijke wetsvoorstel is de AP ook kritisch. De kans dat de gegevens toch herleidbaar zijn, is volgens de waakhond aanwezig. Daarom zal zij de in de wet genoemde privacywaarborgen “goed moeten bestuderen”.

ANP