Gezondheid

Slachthuis Van Rooi Meat in Helmond test alle 1700 medewerkers op coronavirus

Alle circa 1700 medewerkers van slachthuis Van Rooij Meat in Helmond worden getest op het coronavirus. Dat zegt John Jorritsma, voorzitter van de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost.

Het slachthuis moet op last van de Veiligheidsregio tot zeker 2 juni dichtblijven, nadat opnieuw medewerkers positief testten op het coronavirus. Dat maakte de Veiligheidsregio in de nacht van donderdag op vrijdag bekend.

De GGD Brabant-Zuidoost testte de afgelopen week 130 van de personeelsleden van Van Rooi Meat bij wijze van steekproef. Donderdagavond werd bekend dat 21 van hen besmet zijn, meldt de Veiligheidsregio.

Lees ook: Politie sluit terrein slachthuis Vion in Apeldoorn af wegens schending coronarichtlijnen

Brandhaard

Eerder deze week testten drie andere mensen binnen het bedrijf al positief. Zij behoorden tot een groep van 43 mensen, onder wie NVWA-dierenartsen en hun assistenten van de Kwaliteitskeuring Dierlijke Sector (KDS), die afgelopen weekend zijn getest.

“Deze testresultaten geven aan dat het risico bestaat dat het betreffende bedrijf een brandhaard van de verspreiding van Corona is of op korte termijn kan worden”, stelt de Veiligheidsregio in een verklaring over het besluit het slachthuis te sluiten.

Lees ook: Varkenshouders houden hun hart vast: ‘Als nog meer slachthuizen sluiten, raken stallen overvol’

‘Gaatje in de mist’

Marc van Rooi, directeur van de slachterij, zegt tegen Hart van Nederland dat zijn bedrijf “nog veel maatregelen heeft genomen dan het RIVM voorschrijft”. Van Rooi stelt dat het slachthuis “zeker niet opzij heeft gekeken”.

Bekijk hieronder hoe de directeur reageert op de vele coronabesmettingen in het slachthuis
(Tekst gaat verder onder video)

Volgens een ingewijde die anoniem wil blijven werden de regels niet nauw nageleefd. “Er is pas sinds maandag een coronapreventieteam. Er moet al langer met mondkapjes gewerkt worden maar daar wordt niet op toegezien.” Afstand houden op de werkvloer is volgens hem niet mogelijk “Er wordt schouder aan schouder gewerkt.”

Geen risico voor voedselveiligheid

Volgens de voorzitter van de veiligheidsregio is er geen risico voor de voedselveiligheid. “Het vlees wordt gewoon verkocht.” Minister Schouten zegt tegen Hart van Nederland dat het hele slachthuis gesloten is. Volgens Jorritsma schijnen er echter nog mensen aan het werk te zijn bij het slachthuis om de voorraad weg te werken.

De besmette personeelsleden en hun huisgenoten moeten twee weken in quarantaine, aldus de Veiligheidsregio. Een hotel in de buurt is daarvoor beschikbaar gesteld.
Het slachthuis mag weer volledig open als na inspectie blijkt dat medewerkers weer veilig kunnen werken.